Гетманцев розповів, на що підуть 3 млрд доларів гранту від США

19:02, 25 серпня 2022
Кошти підуть на виплату пенсій і соціальної допомоги.
Гетманцев розповів, на що підуть 3 млрд доларів гранту від США
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Мінфін офіційно підтвердив надходження 3 млрд дол. гранту від США на фінансування державного бюджету. Деталі розповів голова податкового Комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Так, кошті надані через цільовий фонд Світового банку у рамках проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні».

Це перший транш з 4,5 млрд дол., які будуть надані Сполученими Штатами Америки у рамках зазначеного механізму фінансування.

«Чому це важливо:

Гранти є безповоротною фінансовою допомогою, що використовується для фінансування потреб бюджету. Така допомога зараховується до доходів бюджету та, на відміну, від пільгових кредитів, не призводить до зростання рівня державного боргу і відповідних боргових ризиків, які посилились через війну.

За перше півріччя 2022 р. прямий  і гарантований державний борг збільшився з 97,96 млрд дол. до 105,39 млрд дол. Боргове навантаження за цей час  зросло з 49% ВВП до 68% ВВП і за прогнозами МВФ може зрости до 86% ВВП до кінця поточного року.

Аби зменшити боргове навантаження на економіку і бюджет під час війни, Україна здійснила вимушену реструктуризацію частини зовнішнього державного боргу із відстрочкою платежів до 2024 року. Утім боргові ризики на більш віддалену перспективу залишатимуться вагомими, що обумовлюватиме обмежені можливості і стримані підходи у подальшому нарощуванні державного боргу. Тому грантове фінансування державного бюджету на даному етапі є надзвичайно важливим для забезпечення фіскальної стійкості країни», - зазначив він.

Кошти підуть на виплату:

Пенсій

Соціальної допомоги, в тому числі:

  • на оплату ж/к-послуг
  • підтримку малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО.

«З початку збройної агресії за координації Світового банку США надали Україні 8,5 млрд дол. грантової допомоги. На сьогодні, з урахуванням останнього траншу, на США припадає 40% всього зовнішнього фінансування державного бюджету України (МФО + уряди іноземних держав)», - додав він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду