Добровільний військовий облік жінок: Комітет з нацбезпеки схвалив за основу законопроект

17:21, 5 вересня 2022
Пропонується внести зміни до закону про військовий облік жінок.
Добровільний військовий облік жінок: Комітет з нацбезпеки схвалив за основу законопроект
Джерело фото: Міноборони
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки 5 вересня рекомендував ухвалити за основу законопроект 6482 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

«Комітет національної безпеки рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу мій законопроект 6482 про добровільний, а не обов'язковий військовий облік жінок, який як співавтори підписали 58 народних депутатів. Дуже сподіваюся, що найближчим часом Рада його проголосує», - повідомив його автор, народний депутат Максим Бужанський.

Законопроектом пропонується визначити, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

«Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» пункт 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» було викладено в новій редакції, відповідно до якої жінки, що мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Згідно з наказом Міністерства оборони від 11.10.2021 № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми теж беруться на військовий облік.

З Наказу випливає, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років.

Можна однозначно стверджувати, що взяття на військовий облік жінок на виконання Наказу у 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов’язку.

Також у разі зміни професії жінці потрібно буде інформувати про це  територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що призведе до додаткового навантаження на них», - зазначає автор у поясненнях.

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області