Після критики G7 Арахамія зареєстрував свій законопроект про критерії відбору директора НАБУ

16:30, 6 вересня 2022
Давид Арахамія і Олександр Корнієнко зареєстрували новий законопроект щодо критеріїв, хто не може бути призначений на посаду директора НАБУ.
Після критики G7 Арахамія зареєстрував свій законопроект про критерії відбору директора НАБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади 5 вересня схвалив законопроект 7654 про вимоги до вимоги до претендентів на зайняття посад директора НАБУ, голови НАЗК, керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директорів ДБР і Бюро економічної безпеки. Автором виступає Голова Комітету, народний депутат від «Слуги народу» Андрій Клочко.

Пропоновані ним доповнення чинного закону щодо підстав для звільнення директора НАБУ стосувалися, зокрема, притягнення директора НАБУ до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією; набуття не лише громадянства, але й підданства іноземної держави; наявності заборгованості із сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання (зараз - 12).

Також було визначено, що особа, яка претендує на участь у конкурсі, подає відомості про наявність чи відсутність судимості, накладення адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

У свою чергу, посли країн G7 (Великої сімки) висловили стурбованість цим законопроєктом.

Вже наступного дня, 6 вересня, Давид Арахамія, Олександр Корнієнко, Анастасія Радіна  і Олександра Устінова зареєстрували новий законопроект про внесення змін до Розділу II Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо встановлення обмежень для призначення директора Національного антикорупційного бюро України, 8001.

Наразі його тексту немає, але нардеп Ярослав Железняк повідомив деталі проекту.

«Депутати внесли новий законопроект щодо критеріїв, хто не може бути призначений на посаду директора НАБУ.

Там дуже коротка зміна - що “не може бути призначина людина, яка від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" перебувала за межами України сукупно більше 21 дня станом на останній день прийому документів від осіб, які претендують на участь у конкурсі, визначений в оголошенні про умови та строки проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного бюро.

Зазначене обмеження не поширюється на осіб, які перебували більше зазначеного строку на лікуванні внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби, або перебували у відрядженні у зв'язку з виконанням завдань в інтересах національної безпеки і оборони.

Відповідно сподіваємося, що скандальний законопроект № #7654 щодо зміни вимог до претендентів на очільника НАБУ, НАЗК, САП, ДБР, БЕБ зникне з порядку денного. Як і рекомендували посли G7», - зазначив він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області