Реєструвати авто та замовляти номерні знаки можна буде через Портал Дія або Електронний кабінет водія

12:09, 13 вересня 2022
Раніше було передбачено лише заміну посвідчення водія через Дію.
Реєструвати авто та замовляти номерні знаки можна буде через Портал Дія або Електронний кабінет водія
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», Кабмін постановою від 10 вересня №1019 вніс зміни до постанов з питань державної реєстрації транспортних засобів і допуску громадян до керування транспортними засобами.

Втім, як зазначив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий, відповідна постанова КМУ набуде чинності через 3 місяці з дня її опублікування. За цей час Головний сервісний центр МВС у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України підготують технічну спроможність для повноцінної реалізації цифрових послуг.

Змінами до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, затвердженого постановою КМУ від 7 вересня 1998 р. № 1388, зокрема, виключено норму, яка дозволяла подовжити строк державної реєстрації ТЗ у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).

Також встановлено, що замовлення наявних у сервісному центрі МВС номерних знаків може здійснюватися із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема з використанням його мобільного додатка (Портал Дія).

Порядок доповнено пунктом 8-2 такого змісту:

«Функціональні можливості електронного кабінету водія (за технічної можливості) та Порталу Дія дають можливість власникам (крім юридичних осіб) замовити послугу з перереєстрації транспортних засобів.

Для замовлення послуги з перереєстрації транспортних засобів власник (крім юридичних осіб) подає через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія заяву в електронній формі, зразок якої встановлюється МВС.

У разі формування та подання заяви в електронній формі засобами з використанням програмних засобів Порталу Дія заповнення форм (полів) електронної заяви здійснюється автоматично, у тому числі з урахуванням відомостей, отриманих у порядку електронної інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС.

Порядок електронної інформаційної взаємодії єдиної інформаційної системи МВС, Єдиного державного реєстру МВС та Порталу Дія, зокрема структура та формат даних, що передаються та приймаються, затверджується МВС та Мінцифри.

Оформлення заяви в електронній формі завершується накладенням електронного підпису, який базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису власника відповідно до законів України "Про електронні довірчі послуги" та “Про електронні документи та електронний документообіг.

Під час опрацювання заяви в електронній формі уповноважені особи сервісного центру МВС перевіряють відомості про особу — власника та транспортний засіб за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, у порядку, визначеному пунктом 15 цього Порядку.

Перереєстрація транспортних засобів через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія не проводиться в разі, коли:

  • у відомостях заяви або в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутня інформація щодо задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи (крім внутрішньо переміщених осіб, інформація щодо яких підтверджується даними з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб);
  • власник та/або транспортний засіб перебувають у розшуку;
  • відсутня інформація, що підтверджує сплату податків і зборів (обов’язкових платежів), передбачених законодавством;
  • під час перевірки відповідних відомостей, внесених в електронній формі, виявлено недостовірну інформацію або розбіжності. У такому разі кошти, сплачені за надання послуги, не повертаються.

Отримання замовлених через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та номерних знаків здійснюється позачергово особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне або тимчасове проживання (зокрема е-посвідки на постійне або тимчасове проживання), посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, та обов’язкового повернення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, номерних знаків (крім перереєстрації у зв’язку із втратою, викраденням свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та/або номерного знака), на підставі якого здійснювалося замовлення послуги в електронній формі.

Після опрацювання поданої через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія електронної заяви про перереєстрацію у зв’язку із втратою, викраденням свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та/або номерного знака до Єдиного державного реєстру МВС вноситься інформація про втрату чи викрадення такого свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та/або номерного знака, які вважаються недійсними».

Богдан Драп’ятий відмітив, що відповідні зміни передбачають, що буде доступна реєстрація та перереєстрація транспортного засобу онлайн, через Електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія. Послуга здійснюватиметься шляхом подачі в електронній формі заяви, заповнення форм (полів) якої здійснюватиметься автоматично, з урахуванням відомостей, отриманих у межах електронної інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС України. Тоді як раніше було передбачено лише заміну посвідчення водія через Дію.

Прийняті Урядом зміни також передбачають можливість замовлення номерних знаків онлайн (через Електронний кабінет водія або застосунок Дія).

Крім того, розширено перелік реєстраційних дій, пов’язаних із проведенням державної реєстрації, перереєстрації ТЗ, які здійснюються без проведення експертного дослідження транспортного засобу фахівцями Експертної служби МВС. А також можливість громадянину в зручний для себе час (окремо від реєстрації/перереєстрації ТЗ) замовити проведення експертного дослідження ТЗ з отриманням відповідного висновку, який буде дійсний протягом 10 днів.  

«Слід зауважити, що після впровадження відповідних нововведень громадяни матимуть змогу робити вибір між отриманням послуг онлайн і традиційно (у сервісному центрі МВС)», - зауважив заступник міністра внутрішніх справ.  

Автор: Наталя Мамченко

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді