Комітети з питань правоохоронної діяльності та правової політики припинили інформувати про свою роботу

08:07, 23 вересня 2022
Після призначення Андрія Костіна Генпрокурором Комітет ВР з питань правової політики припинив оперативно повідомляти про свої засідання, а Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності взагалі зупинився в інформуванні у квітні.
Комітети з питань правоохоронної діяльності та правової політики припинили інформувати про свою роботу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, очолюваний Сергієм Іонушасом, з квітня 2022 року припинив будь-яке інформування про свою діяльність.

На сайті Комітету відсутні дані щодо порядків денних (навіть постфактум), стенограми, протоколи тощо.

Нагадаємо, що відповідно ст. 9 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» Комітети інформують громадськість про свою діяльність, зокрема, шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань комітетів, прийнятих комітетами актів, протоколів та стенограм засідань комітетів та слухань у комітетах.

Ця норма є досі чинною для народних депутатів.

Відповідно, вчасне інформування припинив й інший Комітет - з питань правової політики.

Як відомо, наприкінці липня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Костіна Генеральним прокурором.

До призначення Андрій Костін займав посаду голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики. Комітет за час роботи впровадив пряму трансляцію засідань (і це відбувалося регулярно до початку війни, останнє датоване 16 лютого 2022 року) та більш-менш вчасно інформував про результати своїх засідань на офіційному сайті.

Згодом Верховна Рада визначила новим головою Комітету Дениса Маслова.

Втім, станом на 23 вересня на головній сторінці сайту Комітету з питань правової політики останнє повідомлення датоване 19 липня 2022 року, тобто, до призначення Костіна Генеральним прокурором.

Анонси засідань не публікуються, самі засідання не транслюються (хоча на них далеко не завжди обговорюються питання, що хоч якось торкаються питань безпеки), а порядки денні з’являються за тиждень після засідання.

Подекуди на сайті, якщо добре пошукати, можна знайти стенограми засідань.

Отже, наразі у комітетах Верховної Ради відсутня єдина практика стосовно виконання норм законодавства. Втім, це законодавство досі є чинним.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки