Депутатів від заборонених партій можуть позбавити повноважень – законопроєкт

10:55, 3 жовтня 2022
Пропонується депутатів, які входять до складу фракцій заборонених політичних партій на момент ухвалення рішення суду про таку заборону, позбавляти депутатських повноважень без позбавлення мандату народного обранця.
Депутатів від заборонених партій можуть позбавити повноважень – законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №8089 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення юридичних наслідків для статусу народного депутата України, депутатів місцевих рад у зв’язку із ухваленням судом рішення про заборону політичної партії", яким пропонується в разі заборони політичної партії позбавляти повноважень депутатів, які на момент ухвалення рішення були членами фракції забороненої політичної сили.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 6 Закону про статус народного депутата та передбачити, що  народний депутат, який на момент ухвалення рішення про заборону політичної партії судом був членом депутатської фракції такої політичної партії у Верховній Раді України, автоматично втрачає повноваження парламентаря.

Крім цього, такий народний обранець у разі заборони партії, від якої його було обрано до парламенту, може втратити повноваження голови, першого заступника голови, заступника голови, секретаря комітету, тимчасової спеціальної комісії, тимчасової слідчої комісії, утворених Верховною Радою України, без прийняття окремого рішення Верховної Ради України та не може претендувати на ці посади.

Також такий депутат у разі підтримки законодавчої ініціативи не може вступати до складу депутатських фракцій (груп) чи об’єднуватися в такі фракції (групи); не може брати участь у засіданнях Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп); втрачає повноваження члена офіційної делегації Верховної Ради України, без прийняття окремого рішення Верховної Ради України.

Фактично пропонується позбавити депутата, який входив до фракції забороненої політичної партії на момент ухвалення рішення суду про таку заборону, повноважень. Разом з тим законопроєкт не передбачає втрату депутатського мандату таким народним обранцем. Отже, в разі впровадження законодавчої ініціативи в життя на Грушевського, 5 потенційно може з’явитися група депутатів без повноважень.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 15 вересня Верховний суд остаточно заборонив фракцію ОПЗЖ. Разом з тим ще 12 травня було оголошено про розпуск фракції цієї політичної партії. Таким чином, навіть в разі ухвалення проєкту в нинішній редакції він не буде стосуватися ОПЗЖ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду