РСУ визначилася стосовно долі справ суддів, яким оголошено підозру у держзраді та колабораційній діяльності, документ

07:30, 11 жовтня 2022
Рада суддів України затвердила порядок передачі справ суддів, які потрапили під підозру у держзраді, колабораційній діяльності, виправдовуванні або запереченні збройної агресії РФ.
РСУ визначилася стосовно долі справ суддів, яким оголошено підозру у держзраді та колабораційній діяльності, документ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України опублікувала своє рішення стосовно передачі на авторозподіл справ суддів, яким оголошена підозра у державній зраді, колабораційній діяльності, пособництві державі-агресору, виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників («Щодо внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду»).

Як зазначає РСУ, 22 лютого 2022 року Вища рада правосуддя фактично припинила свою діяльність, «що залишило судову владу без конституційного органу державної влади та суддівського врядування».

У той же час до Ради суддів України надходить інформація від різних органів про те, що окремі судді обґрунтовано підозрюються у скоєнні дій, які підпадають під ознаки кримінально караних діянь, в тому числі злочинів та кримінальних правопорушень, передбачених статтями 111, 111-1, 111-2, 436-2 КК України.

«В окремих випадках вагомість зібраних доказів та обґрунтованість підозри підтверджується у визначеному КПК України порядку під час розгляду відповідних клопотань органів досудового слідства щодо обрання запобіжних заходів», - зазначає РСУ.

При цьому судами при обранні запобіжних заходів на суддів покладаються додаткові обов'язки, передбачені ч. 5 статті 194 КПК України.

Деякі з цих обов'язків фактично унеможливлюють відправлення правосуддя такими суддями. Це у свою чергу може негативно відобразитися на правах осіб, які звертаються до суду за захистом своїх прав.

«Крім того, розгляд справ суддею, який обґрунтовано підозрюється у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки України та скоєнні кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку також негативно відображається на авторитеті судової гілки влади», - підкреслює РСУ.

У той же час частинами 4 та 5 статті 15 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою у порядку, визначеному процесуальним законом.

Справи розподіляються з урахуванням спеціалізації суддів, навантаження кожного судді, заборони брати участь у перегляді рішень для судді, який брав участь в ухваленні судового рішення, про перегляд якого порушується питання (крім перегляду за нововиявленими обставинами), перебування суддів у відпустці, відсутності у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відрядження, а також інших передбачених законом випадків, через які суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ.

Рішенням Голови Верховного Суду відтерміновано до 1 вересня 2022 року набрання чинності змінами до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (в частині визначення особливостей автоматизованого розподілу судових справ).

Це означає, що особливості автоматизованого розподілу судових справ наразі визначаються Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, яке затверджене Радою суддів України.

Чинним Положенням про автоматизовану систему документообігу суду не врегульовано питання перерозподілу справ, що перебувають у провадженні суддів, які обґрунтовано підозрюються у скоєнні злочинів, в тому числі злочинів проти основ національної безпеки України та скоєнні кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Також Положенням не врегульовано питання виключення таких суддів з автоматизованого розподілу судових справ.

Аналогічні питання не врегульовані і для суддів, щодо яких Вищою радою правосуддя після відновлення її конституційних повноважень ухвалюватимуться рішення про відсторонення від здійснення правосуддя.

Усвідомлюючи усі виклики та загрози, які несуть для судової гілки влади подібні випадки, Рада суддів України вважає за необхідне висловити позицію про те, що збори суддів судів України, виходячи з повноважень, наданих їм частиною п'ятою статті 128 Закону України Закону України "Про судоустрій і статус суддів" мають право визначати особливості автоматизованого розподілу справ у таких випадках, в тому числі і ухвалювати рішення про перерозподіл судових справ, які вже перебувають у провадженні конкретних суддів.

Отже, Рада суддів України вирішила звернути увагу зборів суддів судів України на те, що, виходячи із загальних засад суддівського самоврядування та повноважень, наданих їм частиною п'ятою статті 128 Закону України Закону України "Про судоустрій і статус суддів", вони мають право визначати особливості автоматизованого розподілу справ, в тому числі і ухвалювати рішення про перерозподіл судових справ, які вже перебувають у провадженні конкретних суддів у випадках:

- через які суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ (в тому числі і у випадку обрання щодо судді запобіжного заходу з покладанням на нього обов’язків, які унеможливлюють здійснення ним правосуддя або участь у розгляді судових справ та/або у випадку ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя).

Нижче додаємо зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду