У «Слузі народу» хочуть ув’язнювати на строк до 12 років за перетин кордону з терористичною метою

16:06, 24 жовтня 2022
Пропонується запровадити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років за перетинання державного кордону України з терористичною метою.
У «Слузі народу» хочуть ув’язнювати на строк до 12 років за перетин кордону з терористичною метою
Зображення від freestockcenter на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №8146 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом, що передбачає кримінальну відповідальність за перетин кордону з терористичною метою.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 258-6 "Перетинання державного кордону України з терористичною метою" та передбачити, що:

  1. Перетинання державного кордону України з метою здійснення діяльності, яка відповідно до закону є терористичною - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років з конфіскацією майна або без такої.
  2. Ті самі дії, вчинені повторно або службовою особою з використанням свого службового становища, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.
  3. Ті самі діяння, вчинені під час дії надзвичайного або воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацію майна.

Водночас визначається, що особа звільняється від кримінальної відповідальності за тероризм, якщо вона добровільно відмовилася від подальшої злочинної діяльності, повідомила правоохоронний орган про цей злочин, сприяла запобіганню або припиненню терористичної діяльності, пов'язаної із вчиненим нею злочином.

Досудове розслідування у кримінальних правопорушеннях, передбачених статтею 258-6, здійснюватиметься СБУ разі підтримки ініціативи.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, відповідно до якого СБУ повідомлятиме іноземні держави про переміщення за кордон осіб, причетних до відповідних терористичних організацій та груп.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді