Створення спеціального Трибуналу для покарання керівництва РФ за злочин агресії проти України: заява Світового конгресу українських юристів

16:55, 24 жовтня 2022
Правників українського походження в усьому світі закликали зробити все можливе у країнах їх перебування для реалізації принципу невідворотності покарання відносно злочинців країни-агресора.
Створення спеціального Трибуналу для покарання керівництва РФ за злочин агресії проти України: заява Світового конгресу українських юристів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Світовий конгрес українських юристів закликав підтримати створення коаліцією держав спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

Про це йдеться у заяві щодо реалізації принципу невідворотності покарання та створення спеціального Трибуналу для покарання керівництва Російської Федерації за злочин агресії проти України. 

«Світовий конгрес українських юристів заявляє про повну підтримку ініціативи України щодо створення коаліцією держав спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України, а також про приєднання до тексту “Заклику до створення спеціального Трибуналу для покарання злочину агресії проти України” та проєкту відповідної Декларації від 4 березня 2022 року, що була підготовлена українсько-британською робочою групою і підписана провідними світовими та українськими юристами-міжнародниками, колишніми суддями міжнародних судових установ. Ми вважаємо, що подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу і засудження нацизму, вищенаведені документи є юридично обґрунтованими, своєчасними і сприятимуть створенню спеціального Трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Ми наголошуємо, що відсутність засудження злочинів радянського тоталітарного комуністичного режиму також послужило основою ресентименту та чинником російського вторгнення і вчинення численних воєнних злочинів Російською Федерацією. Держави-учасниці створення Трибуналу повинні надати юрисдикцію, що випливає з національного кримінального законодавства і загального міжнародного права, спеціальному кримінальному суду, а також надати йому юрисдикцію для розслідування злочину агресії, встановленню як винних у вчиненні цього злочину, так і співучасників – тих, хто суттєво сприяв або впливав на його вчинення», - підкреслюється у заяві.

«Світовий конгрес українських юристів закликає правників українського походження в усьому світі зробити все можливе у країнах їх перебування для реалізації принципу невідворотності покарання відносно злочинців країни-агресора – спонукання урядів цих країн до створення міжнародного спеціального Трибуналу, визнання РФ країною – спонсором тероризму, визнання здійснення РФ геноциду проти українського народу, надання Україні необхідного озброєння для захисту свого суверенітету відповідно до принципів і норм міжнародного права», - зазначено у заяві.

Нижче наводимо повний текст заяви.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Лідія Ізовітова
    Лідія Ізовітова
    голова Національної асоціації адвокатів України
  • Олег Коліуш
    Олег Коліуш
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого антикорупційного суду
  • Олександр Дзюба
    Олександр Дзюба
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва