У Нацбанку спрогнозували, що буде з економікою, якщо війна затягнеться до середини 2024 року

10:54, 28 жовтня 2022
Передбачається, що зростання ВВП у 2023-24 рр. не перевищить 3%, а повноцінне відновлення економіки розпочнеться лише у 2024 році.
У Нацбанку спрогнозували, що буде з економікою, якщо війна затягнеться до середини 2024 року
Джерело фото: slovoidilo
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному банку прогнозують, що в разі збереження безпекових ризиків до середини 2024 року зростання ВВП у 2023-2024 рр. не перевищить 2%-3%, а повноцінне відновлення економіки розпочнеться лише у 2024 році.

Як зазначається в інфляційному звіті НБУ, регулятор не прогнозує перебіг  воєнних дій, однак  «мусить робити різні припущення щодо них як визначального чинника впливу на економіку… Альтернативний сценарій макропрогнозу ґрунтується на припущенні щодо збереження безпекових ризиків до середини 2024 року».

Згідно з очікуваннями НБУ, в умовах збереження високих безпекових ризиків економіка України у 2023 році відновлюватиметься вкрай слабко.

«Зростання реального ВВП очікується близько 2% лише завдяки частковій адаптації бізнесу до війни та активній міжнародній фінансовій допомозі. Споживча активність стримуватиметься продовженням бойових дій, у аграріїв стане менше ресурсів для проведення посівної, що призведе до зменшення врожаїв у 2023-му та 2024-му роках», - зазначається у звіті.

При цьому експерти регулятора очікують продовження міграції в разі збереження безпекових ризиків до середини 2024 року.

Відновлення економіки в разі, якщо бойові дії триватимуть до 2024 року, пришвидшиться з другого півріччя 2024 року, що сприятиме, зокрема, зниженню рівня безробіття та зростанню зарплат.

«З 2024 року ситуація на ринку праці поліпшуватиметься як у частині зменшення безробіття, так і зростання реальних зарплат. Водночас зростання ВВП у 2024 році буде невисоким (2.5%) через негативні ефекти тривалішого періоду руйнувань (підприємств, інфраструктури, житла) та виснаження економіки», - зазначається у звіті.

Також за умови затягування бойових дій в Нацбанку прогнозують сповільнення інфляції у 2023 році до 13% через низький споживчний попит. Водночас після завершення бойових дій, на думку експертів НБУ, зростання інфляції прискориться через підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Нацбанк прогнозує падіння ВВП у 2022 році на 32%.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду