В НБУ прогнозують падіння ВВП у 2022 році на 32%

16:25, 20 жовтня 2022
За словами голови правління НБУ Андрія Пишного, падіння ВВП стало наслідком руйнування потужностей підприємств, їхніх логістичних проблем  та падіння виробництва у сільському господарстві.
В НБУ прогнозують падіння ВВП у 2022 році на 32%
Фото: minfin.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному банку прогнозують, що за підсумками 2022 року падіння ВВП становитиме 32%. Про це на брифінгу заявив голова правління регулятора Андрій Пишний.

«Стримують відновлення економіки логістичні проблеми… Руйнування потужностей підприємств, зниження реальних доходів громадян, нижчі показники сільського господарства. Як наслідок ВВП у поточному році скоротититься на близько 32%», - зазначив Пишний.

Він додав, що у 2023-24 рр. прогнозується зростання ВВП на рівні 4%-5%. Таким чином, регулятор покращив прогноз падіння ВВП. Влітку НБУ очікував падіння ВВП на понад 33% у кращому разі.

У Національному банку також очікують, що у 2022 році експорт товарів та послуг з України знизиться на 30% у порівнянні з 2021 роком, однак у 2023 році прогнозується незначне його зростання у порівнянні з поточним роком.

За  словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, завдяки «зерновому коридору» експортна виручка в останні місяці зростала і «наприкінці вересня зерновий коридор вийшов на максимальну потужність, і ми очікуємо, що він буде повністю завантажений до кінця року». Юрій Гелетій додав, що за прогнозами регулятора експортні надходження України до кінця року будуть стабільними, «на рівні вересня».

«Загалом у 2022 році експорт товарів та послуг очікується на рівні 57,4 мільярда доларів США, що нажаль на 30% менше, ніж у 2021 році. Прогнозується, що у 2023 році експорт зросте на 2% у порівнянні з поточним роком», - зазначив Гелетій.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», голова НБУ Андрій Пишний заявив про збереження ризику припинення «зернової угоди» та блокування портів.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду