Кабмін визначився з Національним органом інтелектуальної власності

07:11, 1 листопада 2022
Функції забрали в Укрпатенту та передали Українському національному офісу інтелектуальної власності та інновацій.
Кабмін визначився з Національним органом інтелектуальної власності
Джерело фото: facebook.com/yulia.svyrydenko
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Функції Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ) передані від Укрпатенту до державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ). Вона стане суб’єктом, що виконує такі функції, з 8 листопада 2022 року.

Відповідні зміни внесені за розпорядженням Кабміну від 28 жовтня 2022 р. № 943-р.

Так, у ньому визначено, що замість держпідприємства «Український інститут інтелектуальної власності» функції Національного органу інтелектуальної власності виконуватиме державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій».

Міністерству економіки доручено забезпечити вжиття заходів до перегляду напрямів використання надходжень від зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, та здійснення належного контролю за використанням таких надходжень.

«Інституційні зміни, ухвалені Кабінетом Міністрів – це крок з реалізації реформи державної системи правової охорони інтелектуальної власності та наші зобов’язання на шляху до членства у ЄС. Ці зміни мають покращити інвестиційний клімат в Україні та забезпечити технологічний розвиток держави.

Створення потужного ІР-офісу дозволить державі сприяти українському винахіднику, бізнесу, компаніям ефективно розвивати свої напрацювання, мати змогу нарощувати капітали і заробляти гроші за рахунок нематеріальних цінностей. Ми маємо створити таке середовище, щоб розробник та бізнес були зацікавлені забезпечувати охорону прав інтелектуальної власності саме в Україні», - наголосила Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

В Уряді обіцяють зберегти кадровий потенціал кваліфікованих експертів, які наразі мають належний досвід у цій сфері. 

«Для ефективної та безперервної роботи українського ІР-офісу буде забезпечено максимальне збереження експертного потенціалу патентного відомства, його розширення та постійне підвищення кваліфікацій працівників. Реалізовуючи кроки України як кандидата у члени ЄС, ІР-офіс керуватиметься у своїй діяльності принципами прозорості, фаховості, відкритості та постійного діалогу з професійним середовищем», -  зазначила очільниця українського ІР-офісу Олена Орлюк. 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя