Зеленський підписав закон про зобов’язання власників обмінних пунктів валюти з 2023 року сплачувати авансом податки до бюджету

09:32, 21 листопада 2022
Згідно з законом з 1 січня 2023 року власники пунктів обміну валют мають сплачувати щомісячний авансовий внесок за кожен пункт, розмір якого залежатиме від кількості населення в регіоні, де знаходиться «обмінник».
Зеленський підписав закон про зобов’язання власників обмінних пунктів валюти з 2023 року сплачувати авансом податки до бюджету
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7655 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, який передбачає запровадження щомісячного авансового внеску для пунктів обміну валюту з 1 січня 2023 року. Текст документа вже опубліковано у парламентській газеті «Голос України».

Скільки платитимуть власники «обмінників»

Законопроєкт передбачає, що власник обмінних пунктів має щомісяця сплачувати авансовий внесок у  3 мінімальні зарплати з кожного обмінника –  в населеному пункті, чисельність якого перевищує 50 тис. мешканців;

1 мінімальна зарплата в населеному пункті, чисельність якого менше 50 тис. мешканців. Власників обмінників, які не будуть своєчасно сплачуватимуть внески, штрафуватимуть.

Слід зазначити, що авансовий внесок - це не додатковий податок з власників обмінних пунктів. Авансом вони мають сплачувати частину чи увесь податок за місяць. Водночас, якщо сума внеску буде більшою, ніж зобовязання обмінника перед державою, то повернення переплати не буде, якщо ж менше, то доведеться доплатити.

Згідно з документом пункти обміну іноземної валюти підлягають внесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти, ведення якого здійснюється Національним банком України у визначеному ним порядку.

Торгівля валютними цінностями у готівковій формі у пунктах обміну іноземної валюти, що підлягають внесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти, але не внесені до нього, забороняється.

Закон набуває чинності з 1 січня 2023 року. Разом з тим протягом 2023 року власники обмінників сплачуватимуть авансові внески зі знижувальними коефіціентами: з 1 січня до 30 червня 2023 року - 0,33, а з 1 липня до 30 грудня 2023 року - 0,66.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, опитані Національним банком керівники компаній прогнозують посилення інфляції та послаблення курсу гривні.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду