Прокурор з Херсону після відпустки виїхав на окуповані території, а потім переїхав в ЄС

10:24, 21 листопада 2022
Прокурор заявив, що хотів допомогти своїй родині.
Прокурор з Херсону після відпустки виїхав на окуповані території, а потім переїхав в ЄС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурор Херсонської обласної прокуратури Микола Єложенко втратив посаду прокурора через те, що під час війни без санкції керівництва покинув територію України і фактично самоусунувся від виконання своїх обов’язків.

Як зазначено в дисциплінарній справі, з 24 лютого по 14 квітня 2022 року прокурор Микола Єложенко перебував на території окупованої РФ Херсонської області.

Втім, він все ж зміг виїхати на територію, контрольовану українською владою, та 15 квітня прибув за місцем тимчасової дислокації Херсонської обласної прокуратури у місто Івано-Франківськ.

Однак, після того, як у липні 2022 року місце дислокації Херсонської обласної прокуратури знов змінилося, на цей раз на місто Одесу, Микола Єложенко взяв відпустку, хоча і пообіцяв керівництву до кінця липня прибути в Одесу.

Насправді ж 31 липня прокурор, без погодження з керівництвом, виїхав на окуповану територію Запорізької та Херсонської областей, потім на територію РФ, і нарешті опинився в Польщі. Одночасно з цим, Микола Єложенко направив керівництву поштою заяву про звільнення з органів прокуратури, службове посвідчення та електронний ключ для доступу в ЄРДР. 

Свої дії прокурор мотивував складним психічним та фізичним станом своїх дітей, які внаслідок війни опинилися у стресовому стані і вже знаходились за кордоном, а також відсутністю можливості легально виїхати з території України через встановлені на час дії воєнного стану обмеження на виїзд чоловіків за кордон.

Під час відповідного службового розслідування прокурор та його дружина підтвердили зазначені обставини.

У підсумку, дисциплінарний орган прокуратури поставив прокурору у провину порушення норм прокурорської етики, порушення норм трудового законодавства (прогули) та шкоду авторитету прокуратури.

Таким чином, 9 листопад 2022 року було прийнято рішення про звільнення Миколи Єложенко з органів прокуратури.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок притягнення до відповідальності прокурора за несанкціонований виїзд за межі України під час дії воєнного стану. Так, у лютому 2022 року в Румунію виїхав прокурор Одеської обласної прокуратури, за що був звільнений з посади.

Крім того, за виїзд без відповідного дозволу у Польщу у березні була притягнута до відповідальності прокурор Тернопільської обласної прокуратури.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси