Верховна Рада націлена на дерадянізацію порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою

15:37, 6 грудня 2022
Віталій Безгін зі «Слуги народу» разом з колегами зареєстрували законопроект про дерадянізацію порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою.
Верховна Рада націлена на дерадянізацію порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

5 грудня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» № 8263.

Зокрема законопроектом передбачено порядок найменування (перейменування) населених пунктів, районів у місті.

Як повідомив на своїй FB-сторінці співавтор документу, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради Віталій Безгін,  «символічно, що реєстрували цей проєкт під час 8-ї масованої атаки на цивільну інфраструктуру від держави, яка живе радянщиною та мріє його відновити».

За його словами, даний законопроект не є децентралізаційним, , не стосується питань територіальних громад та  не перекреслює потребу ухвалення комплексного законопроекту №4664 про вирішення питань адміністративно-територіального устрою, «хоча і включає в себе мінімальну кількість норм з нього, що були спільно розроблені комітетом та міністерством».

 «Це резервний підхід. Якщо не зможемо слона цілком, то будемо маленькими ложечками!», — додав автор.

Ключовими пропозиціями законопроекту є:

- скасування Указу Президії Верховної Ради Української РСР, який на 31 рік незалежності нашої держави та на 8 рік війни за цю незалежність залишається чинним та досі регулює вирішення окремих питань;

— встановлення чіткої процедури надання поселенням статусу населених пунктів;

— закріплення на законодавчому рівні процедур, які давно існують, зокрема щодо найменування і перейменування населених пунктів, районів, районів у містах, утворення або ліквідації, визначення їх меж;

— гарантування участі громадськості при прийнятті питань щодо адміністративно-територіального устрою, тобто обов’язковості проведення громадських обговорень;

— надання профільному міністерству повноваження затверджувати Кодифікатор населених пунктів України і зміни до нього.

«Сподіваємось на швидше проходження усіх бюрократичних парламентських процедур та винесення для голосування в залу. Профільний Комітет всіляко підтримує курс спікера Українського Парламенту Руслана Стефанчука на дерадянізацію всього масиву законодавства нашої держави!», — наголосив Віталій Безгін.

Нижче наводимо сам текст проекту.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки