Голова суду повинен видати наказ про припинення трудових відносин з суддями, які досягли 65-річного віку – Рада суддів України

16:31, 16 грудня 2022
РСУ визначила особливості припинення трудових відносин з суддями, які досягли граничного віку для здійснення правосуддя.
Голова суду повинен видати наказ про припинення трудових відносин з суддями, які досягли 65-річного віку – Рада суддів України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України 14 грудня 2022 року визначила особливості припинення трудових відносин з суддями, які досягли граничного віку для здійснення правосуддя.

Визначати такі особливості РСУ довелося через відсутність з лютого 2022 року повноважного складу Вищої ради правосуддя.

Внаслідок цього виникли непоодинокі ситуації, коли суддя досяг граничного для здійснення правосуддя 65-річного віку, однак не зміг звільнитись у відставку. Також, неодноразово зафіксовані випадки, коли судді, які досягли 65-річного віку, продовжують перебувати в штаті свої судів, хоча вже не здійснюють правосуддя.

Таким чином, РСУ вирішила наступне:

1. У зв’язку з тимчасовою неповноважністю Вищої ради правосуддя визначити такі особливості припинення трудових відносин із суддями, які досягли 65-річного віку та подали заяву про звільнення у відставку:

1.1. У разі досягнення суддею 65-річного віку голова суду повинен видати наказ про припинення трудових відносин із таким суддею на підставі статей 24 (29 – для суддів апеляційних судів, 42 – для суддів касаційних судів), 53, 120, 125 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

1.2. Якщо трудові відносини із суддею припиняються до закінчення робочого року (періоду), за який він уже використав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості розпорядник бюджетних коштів провадить відрахування із суддівської винагороди за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року (періоду). Правила, визначені в цьому пункті рішення, не поширюються на випадки, коли суддя на момент видання відповідного наказу вже має право на пенсію і може його реалізувати до моменту вирішення питання про його відставку.

1.3. Якщо в подальшому Вища рада правосуддя ухвалить рішення про відставку судді, голова суду, з яким суддя востаннє перебував у трудових відносинах, повинен оголосити відповідне рішення Вищої ради правосуддя та внести до трудової книжки судді запис про те, що його звільнено у відставку. Одночасно з унесенням такого запису слід вирішити питання про виплату судді вихідної допомоги у зв'язку зі звільненням у відставку шляхом видання відповідного наказу.

1.4. Після припинення трудових відносин усі документи, у тому числі й ті, що необхідні судді для оформлення довічного грошового утримання, видає суд, з яким суддя востаннє перебував у трудових відносинах (у разі його ліквідації чи реорганізації – його правонаступник).

1.5. Дії та рішення, визначені пунктами 1.1 – 1.4 цього рішення, має вчиняти та ухвалювати суд, з якими суддя востаннє перебував у трудових відносинах (у разі його ліквідації чи реорганізації – його правонаступник).

2.Запропонувати Вищій раді правосуддя невідкладно після відновлення своїх повноважень розглянути питання про звільнення у відставку суддів, які досягли 65-річного віку та подали відповідні заяви.

3.Звернути увагу розпорядників бюджетних коштів на необхідність вжиття в межах законодавства заходів, спрямованих на збереження коштів, передбачених на виплату вихідної допомоги суддям, які подали заяву про відставку. У разі неможливості це зробити вжити заходів для забезпечення відповідних видатків на наступний бюджетний період.

4. Звернутися до суб'єктів законодавчої ініціативи з пропозиціями у законодавчому порядку врегулювати питання гарантій суддів, які досягли 65-річного віку та подали заяви про звільнення у відставку в умовах тимчасової неповноважності Вищої ради правосуддя, а саме, передбачити, що такі судді мають право на нарахування та отримання щомісячного довічного грошового утримання з дня, наступного після припинення трудових відносин.

Нагадаємо, що за даними Державної судової адміністрації, до кінця 2022 року в Україні буде 8 суддів, які досягли 65 років, тобто граничного віку для здійснення правосуддя.

На кінець 2023 року 65 років можуть досягнути вже 39 суддів.

У Вищій раді правосуддя раніше зазначили, що підстави для виплат суддівської винагород суддям, які вже досягли 65 років, відсутні.

Також, у ВРП зазначили, що звільнення у відставку суддів, які вже досягли 65 років, але не були звільнені раніше, є певною проблемою.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки