Звільнення у відставку суддів, яким вже виповнилося 65 років, є проблемою, – Вища рада правосуддя

15:00, 11 листопада 2022
Як вирішувати проблему суддів, які досягли граничного віку для здійснення правосуддя, буде думати новий склад ВРП.
Звільнення у відставку суддів, яким вже виповнилося 65 років, є проблемою, – Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя 9 листопада повідомили, що звільнення у відставку суддів, яким вже виповнилось 65 років, тобто вони досягли граничного віку для здійснення правосуддя, навіть за умови завчасного подання ними заяв про відставку, є досить складним.

До того ж, зазвичай суддів, яким виповнилось 65 років, голови судів відраховують зі штату судів.

Як зазначили у Вищій раді правосуддя, в повноваження ВРП входить лише звільнення суддів за їх заявою у відставку. В профільному законі не прописано, що ВРП повинна ухвалити якесь окреме рішення про припинення повноважень судді по досягненні ним 65 років.

«Випадків ухвалення ВРП рішень про звільнення суддів у відставку як із заздалегідь зазначеною датою бажаного звільнення, так і з датою звільнення, зазначеною у заяві заднім числом, ще не було у практиці Ради правосуддя», - розповіла член ВРП Інна Плахтій під час засідання Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади.

Як додали у ВРП, питання звільнення суддів, яким вже виповнилось 65 років, і які не змогли звільнитись у відставку через відсутність повноважного складу Ради, буде вирішувати новий склад ВРП після формування повноважного складу.

За даними Державної судової адміністрації, до кінця 2022 року в Україні буде 8 суддів, які досягли 65 років, тобто граничного віку для здійснення правосуддя. Звільнитись у відставку вони не можуть через відсутність повноважного складу Вищої ради правосуддя. 

На кінець 2023 року 65 років можуть досягнути вже 39 суддів.

Також, у Вищій раді правосуддя зазначили, що підстави для виплат суддівської винагород суддям, які вже досягли 65 років, відсутні.

Нагадаємо, що наприкінці 2021 року та на початку 2022 року, а особливо напередодні складення повноважень минулим складом ВРП у лютому цього року, неодноразово повідомлялося, як офіційно, так і неофіційно, що суддям, які планують у 2022 році звільнятись у відставку, не слід зволікати з поданням відповідних заяв.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд