В уряді знову хочуть переписати трудове законодавство

07:20, 26 грудня 2022
Урядовці доручили до 1 квітня подати на розгляду уряду проєкти Житлового та Трудового кодексів та Кодексу про адміністративні проступки, врахувавши при цьому норми часів СРСР.
В уряді знову хочуть переписати трудове законодавство
Фото: zn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів доручив Мінекономіки та Міністерству розвитку громад територій та інфраструктури розробити та подати на розгляд уряду проєкти Житлового та Трудового кодексів України до 1 квітня 2023 року. Відповідне рішення закріплене розпорядженням уряду №1148.

Згідно з документом, урядовці доручили до 1 квітня наступного року напрацювати такі документи:

1) проект Житлового кодексу України. Відповідальними за розробку вказаного нормативного акту визначені: Мінрегіон(Міністерство розвитку громад та територій), Державна регуляторна служба, Антимонопольний комітет (за згодою), інші заінтересовані центральні органи виконавчої влади.

2) проект Трудового кодексу України. Відповідальними за розробку є: Мінекономіки, Державна регуляторна служба, Нацдержслужба, Антимонопольний комітет  (за згодою), інші заінтересовані центральні органи виконавчої влади. Планується, що під час розробки зазначених кодексів будуть використовуватися норми відповідних законодавчих актів,  схвалених за часів Радянського союзу.

Також урядовці доручили напрацювати проєкт Кодексу України про адміністративні проступки. За напрацювання цього документу відповідатимуть: Мінʼюст, Бюро економічної безпеки,  Держпродспоживслужба, НАДС, інші заінтересовані центральні органи виконавчої влади. На розгляду уряду його слід внести до 1 квітня 2023 року.

Слід зазначити, що це вже не перша спроба переписати трудове законодавство. Як повідомляла “Судово - юридична газета”, у жовтні на погодження до Державної регуляторної служби було подано законопроєкт про працю, яким серед іншого пропонується позбавити українців, які працюють неофіційно права на пенсії та субсидії, скасувати індексацію зарплат у зв’язку зі зростанням цін. Інший проєкт Трудового кодексу був схвалений у першому читанні, однак далі справа не пішла.

На час воєнного стану трудові відносини регулюються частково законом “Про оптимізацію трудових відносин”, яким, зокрема надано право роботодавцю призупиняти дію трудових договорів за погодженням з відповідною військовою адміністрацією.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду