Власники «обмінників» зобов’язані сплачувати податки авансом – набув чинності закон

10:31, 9 січня 2023
Згідно з законом з 1 січня 2023 року власники пунктів обміну валют мають сплачувати щомісячний авансовий внесок за кожен пункт, розмір якого буде залежати від кількості населення в регіоні, де знаходиться «обмінник».
Власники «обмінників» зобов’язані сплачувати податки авансом – набув чинності закон
Джерело фото: focus.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 1 січня 2023 року введено в дію закон про зобов’язання власників обмінних пунктів валюти з 2023 року сплачувати авансом податки до бюджету. 

Скільки платитимуть власники «обмінників»

Закон передбачає, що власник обмінних пунктів має щомісяця сплачувати авансовий внесок у  3 мінімальні зарплати з кожного обмінника –  в населеному пункті, чисельність якого перевищує 50 тис. мешканців;

1 мінімальна зарплата в населеному пункті, чисельність якого менше 50 тис. мешканців. Власників обмінників, які не будуть своєчасно сплачуватимуть внески, штрафуватимуть.

Слід зазначити, що авансовий внесок - це не додатковий податок з власників обмінних пунктів. Авансом вони мають сплачувати частину чи увесь податок за місяць. Водночас, якщо сума внеску буде більшою, ніж зобов’язання обмінника перед державою, то повернення переплати не буде, якщо ж менше, то доведеться доплатити.

Згідно з документом пункти обміну іноземної валюти підлягають внесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти, ведення якого здійснюється Національним банком України у визначеному ним порядку.

Торгівля валютними цінностями у готівковій формі у пунктах обміну іноземної валюти, що підлягають внесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти, але не внесені до нього, забороняється.

Слід зазначити, що охоча закон і набув чинності 1 січня, однак протягом 2023 року власники обмінників сплачуватимуть авансові внески зі знижувальними коефіцієнтами: з 1 січня до 30 червня 2023 року - 0,33, а з 1 липня до 30 грудня 2023 року - 0,66.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», опитані Національним банком керівники компаній прогнозують посилення інфляції та послаблення курсу гривні.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду