Раді рекомендують законодавчо закріпити обов’язкове носіння пішоходами флікерів в темну пору доби

10:02, 13 січня 2023
Комітет Верховної ради з питань транспорту та інфраструктури рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт про обов’язкове носіння пішоходами світлоповертальних елементів в темну пору доби.
Раді рекомендують законодавчо закріпити обов’язкове носіння пішоходами флікерів в темну пору доби
Фото: abo.media
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної ради з питань транспорту та інфраструктури рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8155 про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух" щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості, яким пропонується законодавчо закріпити носіння флікерів в темну пору чи в умовах недостатньої видимості.

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі постанова Кабміну передбачає, що у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

«Водночас нормативні акти Кабінету Міністрів України за своєю суттю є підзаконними нормативними актами, що мають видаватися на основі і на виконання Конституції та законів України. Відтак, Постанова Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. No 1306 «Про Правила дорожнього руху» та подальші зміни до неї (включно із зазначеними вище змінами до пункту 4.4.) повинна базуватись на законі України. Однак, жодним чинним законом України не передбачено обов’язку пішоходів у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості рухатися проїзною частиною чи узбіччям, використовуючи світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи», - зазначає автор.

Враховуючи зазначене, пропонується закріпити норму щодо носіння флікерів в темну пору доби чи при недостатньому освітленні у законодавстві.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на Київщині збільшили кількість патрулів в темну пору доби.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду