Чи повернуть депутати електронне декларування для себе, суддів та чиновників до 1 квітня

18:00, 29 січня 2023
Українські чиновники, депутати та судді понад півроку без електронного декларування. У березні депутати де-факто скасували його на час воєнного стану і тепер не поспішають повертати.
Чи повернуть депутати електронне декларування для себе, суддів та чиновників до 1 квітня
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Крок до безвізу

Закон, який передбачав запровадження електронних декларацій було ухвалено ще у 2016 році. Він був однією з вимог надання нашій державі безвізового режиму з Європейським союзом.

Відповідно до документу чиновники депутати та судді щороку зобов’язані розповідати про власні доходи та витрати, а також про істотні зміни, тобто, наприклад про продаж чи купівлю майна, а також про майновий стан пов’язаних осіб, зокрема родичів і спрямовувати відповідні документи на сервери Національного агентства запобігання корупції. У 2020 році Конституційний суд визнав неконституційним окремі положення закону про запобігання корупції.

Зокрема Конституційний суд повністю скасував п. 8 ст. 11, який визначав наступне повноваження НАЗК: "здійснення в порядку, визначеному цим Законом, контролю та перевірки декларацій суб’єктів декларування, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу життя суб’єктів декларування". Тобто електронне декларування поставили на паузу.

Проте вже наприкінці 2020 року його було відновлено, а у 2021 році було повернуто і кримінальну відповідальність за не подання декларацій.

Як можна вимагати від чиновників декларувати майно, якщо воно пошкоджено

Ще на початку повновмасштабної війни між Росією та Україною 8 березня 2022 року Верховна Рада зробила необов’язковим подання електронних декларацій для чиновників, депутатів та суддів на час воєнного стану. Згідно з законом  «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» протягом воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування не потрібно подавати електронні декларації.

Тоді це рішення пояснювали необхідністю створити механізми захисту інтересів «суб’єктів подання звітності» в умовах російської агресії, тобто простіше кажучи дані з реєстру декларацій будуть використані армією РФ для знищення майна парламентарів та чиновників та, потенційно, впливає на їхню особисту безпеку. Неофіційною ж причиною називають потенційне зростання інтересу правоохоронців до окремих високопосадовців, яким слід буде пояснити зростання статків

Минуло трохи більше ніж півроку і монобільшість зробила перший крок до повернення електроного декларування. Лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зареєстрував у парламенті законопроєкт, який передбачає його повернення. У пояснювальній записці простежується натяк, хто стимулював партію влади до  цього кроку.

«Незважаючи на те, що у рішенні Єврокомісії не вказано чіткого дедлайну Україні щодо виконання вимог, зокрема, у сфері боротьби з корупцією, слід мати на увазі, що вже наприкінці поточного(2022 року) року Україна має звітувати про їх виконання чи невиконання, і від того, які заходи вживаються державою для боротьби з корупцією, буде залежати успішність переходу на наступний етап євроінтеграції - перевірку розділів політик ЄС, аби визначити, наскільки добре Україна підготовлена до членства», - зазначається у записці, підписаній очільником фракції «Слуга народу».

Однак час йшов і незважаючи на добро профільного комітету законодавча ініціатива продовжувала припадати пилом. Хоча не є секретом, що, за наявності політичної волі, законопроєкт дуже швидко перетворюється на підписаний Главою держави закон.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко наголошує, що триває робочий процес повернення електронного декларування

"Ми маємо працювати над поверненням системи декларування. Є законопроєкт голови коаліції Давида Арахамії, над яким ми зараз працюємо", – сказав Корнієнко.

За словами першого віце-спікера, зміст проєкту наразі напрацьовується, у ньому необхідно передбачити механізми захисту.

«Щодо термінів ми розуміємо, що вся система налаштована все-таки на 1 квітня, тому ми будемо працювати над тим, до 1 квітня це(електронне декларування) вступило в силу", – додав перший заступник Голови ВР.

Проте наразі не зрозуміло, коли проєкт потрапить до сесійної зали. Голова антикорупційного комітету парламенту Анастасія Радіна наголошує, що пропонувала внести законопроєкт на розгляд сесійної зали на засіданні погоджувальних рад, однак більшість депутатів не підтримують ініціативу.

«Це обговорювалося і на погоджувальній раді, але не всі колеги готові були підтримати законопроект. Я переконана, що декларування можна і треба повертати вже, за виключенням військових і осіб на окупованих територіях. Станом на зараз тривають консультації щодо цього законопроекту. Тим часом, ми разом із НАЗК працюємо над тим, щоб зробити заповнення декларації зручнішим: інтегрувати дані із державних реєстрів у форму декларації. Частину кроків у цьому напрямку назк вже зробило», - зазначила Радіна.

На запитання про запереченя депутатів стосовно проєкту Радіна відповіла так: «Зокрема, звучали питання щодо того, як можна вимагати від чиновників декларувати майно, якщо воно пошкоджено, на окупованих територіях чи якщо втрачено правовстановлюючі документи», - зазначила очільник антикорупційного комітету.

Анастасія Радіна вважає, що це не є підставою для відмови від електронного декларування(Згідно з роз’ясненням НАЗК від травня 2022 року у разі знищення об’єкта незавершеного будівництва або цінного рухомого майна (крім транспортних засобів) відомості про таке майно не підлягають декларуванню. Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подається в разі втрата права власності через знищення майна)

«Те саме - щодо майна на окупованих територіях. Алгоритми дій для декларантів у цих випадках є давно. Якщо втрачено первинні документи, то дані про майно є в реєстрах, є в попередніх деклараціях, якщо ж нема ніде - то не може бути питання про відповідальність за помилку (про ще переживають колеги)», - підкреслила вона.

Її колега по комітету Ярослав Юрчишин прямо говорить, що ініціатива буде довго припадати пилом.

«Більшість блокує включення(до порядку денного) не зважаючи на автора», - зазначив депутат.

Виглядає так, що повернення електронного декларування може стати, як це вже бувало не раз, тривалою сагою, кінцевий підсумок якої буде залежати від політичної волі та стимулів з боку міжнародних партнерів та донорів. А останні визначили повернення е-декларування серед пріорітетів для України на 2023 рік.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси