До військкомату з 16 років і спрощена мобілізація безробітних: що передбачає новий порядок обліку військовозобов’язаних

08:01, 31 січня 2023
В Україні з 5 січня набув чинності новий порядок обліку військовозобов’язаних, який спростить мобілізацію зареєстрованих безробітних та змінить процедуру обліку військовозобов’язаних для бізнесу.
До військкомату з 16 років і спрощена мобілізація безробітних: що передбачає новий порядок обліку військовозобов’язаних
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Хто підлягає військовому обліку?

На військовий облік мають ставати: призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років; військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі, та жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність (до 2026 року вони будуть вважатися невійськовозобов’язаними), тобто зберігається можливість вільного пересування країною та виїздити за кордон та не потрібно ставати на військовий облік)

А також за власним бажанням – жінки, що мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони

Обов'язки призовників, військовозобов'язаних та резервістів

Порядок встановлює такі обов’язки для військовозобов’язаних та резервістів:

перебувати на військовому обліку за зареєстрованим місцем проживання, а у разі виїзду за кордон більше ніж на три місяці – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України;

прибути на виклик уповноважених органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку, призову на службу або збори;

не міняти місце проживання після оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника ТЦК;

протягом 7 днів з дня переїзду на нове місце проживання особисто прибути з паспортом та військово-обліковими документами для взяття на військовий облік;

протягом 7 днів особисто повідомляти органи про зміну персональних даних;

негайно повідомляти ТЦК про втрату військово-облікового документа(приписне свідоцтво, військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного);

не рідше разу на п'ять років звіряти свої персональні дані з обліковими даними ТЦК, а також проходити медкомісію;

щороку до 1 жовтня подавати документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на строкову військову службу.

Військкомат все бачить

Згідно з постановою уряду №1487 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, компанія, де працює військовозобов’язаний і надалі має вести військовий облік. Звільненні від зобов’язання ведення військового обліку фізичні особи-підприємці.

Військовий облік на підприємствах тепер буде вестися за списками. Списки персонального військового обліку (додаток  5 до Порядку № 1487) мають бути складені за групами:

перша - список персонального військового обліку військовозобов’язаних

(резервістів) офіцерського складу;

друга - список персонального військового обліку військовозобов’язаних

(резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;

третя - список персонального військового обліку військовозобов’язаних та  резервістів з числа жінок;

четверта - список персонального військового обліку призовників.

До списків формується справа, в якій зберігаються військово-облікові документи.

Також компанії зобов’язані у семиденний строк інформувати військкомати про звільнення працівника. Щомісяця бізнес має інформувати військкомати про зміни прізвища та імені працівників.

До того ж періодично компанія має звіряти дані списків військовозобов’язаних з інформацією відповідних територіальних центрів комплектування та військової підтримки не рідше одного разу на рік.

Для ведення військового обліку у компаніях має бути виділена відповідна посадова особа(и), яка(і) і мають їздити до військкомату для звірки даних та виконувати інші обов’язки стосовно військового обліку.

І, відповідно, при працевлаштуванні військовозобов’язана особа має показати військовий квиток чи тимчасове  посвідчення військовозобов’язаного. Також можна буде, коли з’явиться пред’являти військовий квиток чи посвідчення військовозобов’язаного у Дії. Обов’язок бізнесу перевіряти документи призовників був і в попередньому порядку, але дотримувалися її на практиці переважно організації, що фінансувалися коштом державного бюджету.

В разі якщо фірми ігноруватиму на посадових осіб компанії очікують штрафи  відповідно до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушенння

Якщо ж відповідальні особи з’ясують, що компанія не веде військовий облік в особливий період, тобто в теперішній час, то штраф для керівників такої компанії становитиме від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (5100-8500 тисяч гривень). ОСББ і ЖБК і надалі мають лише сприяти військкоматам в оповіщені військовозобов’язаних

Порядок також змінює ситуацію з військовим обліком і для зареєстрованих безробітних. Інформація про військовозобов’язаних, які вирішили офіційно оформити статус безробітного оперативно потраплятиме до військкомату. Передбачається, що тепер Центри зайнятості зобов’язані надавати інформацію військкоматам про реєстрацію зареєстрованих безробітних.

«Міські, районні, міськрайонні центри зайнятості та філії регіональних центрів зайнятості надають інформацію про реєстрацію осіб як безробітних протягом семи календарних днів після отримання запиту відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки», - зазначається у документі.

Потурбувалися укладачі порядку і про військовозобов’язаних, що змінюють місце проживання та не поспішають повертатися на військовий облік.

Передбачається, що таких "втікачів" мають виявляти виконавчі органи сільських селищних та міських рад. Також серед їхніх обов’язків в аспекті військового обліку: взяття на персонально-первинний військовий облік громадян, які прибули на нове місце проживання до адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, тільки після взяття їх на військовий облік у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, облікових органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки; оповіщення призовників.

“Довга рука” військкоматів потенційно мала б дійти і до військовозобов’язаних українців, що знаходяться за кордоном. Порядок як його попередник передбачає, що закордонні дипломатичні установи мають в разі оголошення мобілізації сприяти поверненню військовозобовязаних співвітчизників. Однак механізму стимулювання повернення співвітчизників наразі не існує окрім хіба що гіпотетичного скасування робочої візи чи іншого документу, який надає право особі на легальне перебування у державі.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва