Поліцейські склали протокол за ст. 130 відносно хворого на астму: дискусійне питання вирішив суд

14:00, 4 лютого 2023
Поліцейські припустились помилок і не змогли довести стан сп’яніння.
Поліцейські склали протокол за ст. 130 відносно хворого на астму: дискусійне питання вирішив суд
Ілюстративне зображення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Столичні патрульні поліцейські склали протокол за ст. 130 (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП відносно водія, який виявився хворим на бронхіальну астму.

Вдень 27 травня 2022 року патрульні поліцейські зупинили на столичному Мінському проспекті автомобіль AUDI.

Поліцейські запідозрили, що водій перебуває у стані наркотичного сп’яніння і попросили його доторкнутись пальцями рук до носа, після чого зазначили, що у чоловіка тремтять руки.

Водій пояснив таку поведінку нервозністю, однак поліцейські запропонували йому поїхати у лікарню.

Коли водій та поліцейські їхали у лікарню, чоловік скористався інгалятором, оскільки хворіє на бронхіальну астму. Оскільки у складі інгалятора був присутній етанол, тобто спирт, поліцейські зазначили, що тепер у водія вбачається алкогольне сп’яніння.

У лікарні патрульні повідомили лікарю, що у водія AUDI є ознаки саме алкогольного сп’яніння, а не наркотичного. Відповідний тест показав результат 0,36 проміле, після чого відносно киянина був складений протокол за ст. 130.

В суді водій AUDI розповів, що 27 травня він користувався лише інгалятором, оскільки хворіє на хронічну форму бронхіальної астми.

Зазначеним інгалятором водій користується на підставі медичного висновку, хоча й розуміє, що інгалятор містить етанол.  

Втім, киянин зазначив, що, ані наркотиків, ані алкогольних напоїв 27 травня він не вживав, але інгалятором вимушений користуватися.

Дослідивши матеріали справи, Оболонський районний суди Києва все ж закрив провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Суд зазначив, що працівник поліції в порушення вимог не провів і не запропонував водію пройти огляд для визначення стану алкогольного сп`яніння на місці зупинки.

Відтак, не вдалося встановити, чи дійсно водій AUDI під час зупинки перебував у стані сп’яніння.

Суд вказав, що у працівника поліції могли виникнути труднощі у однозначній ідентифікації ознак сп`яніння водія на місці зупинки - наркотичного чи алкогольного.

Проте, у такій ситуації, поліцейський мав повідомити водію про наявність у нього ознак, як алкогольного, так і наркотичного сп`яніння та запропонувати пройти огляд на алкоголь на місці зупинки, і в залежності від результату вирішувати питання про проведення такого огляду у закладі охорони здоров`я.

Втім, у цій справі поліцейський не виявив у водія ознак алкогольного сп`яніння на місці зупинки, а несподівано повідомив про наявність таких ознак вже у лікарні, після того, як за версією водія, він вжив медичний препарат із вмістом етанолу.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси