Вплив громадськості на процедуру добору на посади суддів треба збільшити — Комітет правової політики ВР

07:30, 16 лютого 2023
Втім, в концепцію народних депутатів закралося протиріччя.
Вплив громадськості на процедуру добору на посади суддів треба збільшити — Комітет правової політики ВР
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики, як днями повідомляла «Судово-юридична газета», 13 лютого утворив Робочу групу щодо вдосконалення процедур добору на посаду суддів.

Зазначена робоча група планує розробити зміни у процедури добору суддів, які дозволять зробити відповідні процедури більш простими і менш розтягнутими у часі.  

Так, планується спростити деякі етапи добору на посади суддів, скороти строки навчання майбутніх суддів щонайменше в два рази (з 12 місяців до 6 та навіть до 3 місяців) тощо.

При цьому, як зазначив голова Робочої групи та одночасно голова Комітету ВРУ з питань правової політики Денис Маслов, високі стандарти добору суддів мають зберегтись.

Окремо, як зазначив Денис Маслов під час засідання Комітету, планується широке залучення громадськості в процедури добору суддів.

У перспективі, нова процедура добору суддів повинна вирішити проблему нестачі суддів в Україні.

Втім, в оголошених планах не важко помітити певну суперечність.

З одного боку, народні депутати зазначають про необхідність докорінно пришвидшити процедури добору на посади суддів, але з іншого боку планують ввести у процедуру добору додаткову опцію – громадськість (фактично мова йде про новий склад Громадської ради доброчесності).

Можна припустити, що широке залучення у процедуру громадськості (ГРД) навряд чи надто скоротить процедуру добору суддів, оскільки повноцінна участь ГРД (з перевірками кандидатів з боку громадськості, висновками щодо доброчесності кандидатів та можливими співбесідами), вочевидь, потребує значного часу.

Також, слід нагадати, що навіть не самі високі темпи конкурсів на посади суддів Верховного Суду у 2016-2017 та 2018-2019 роках викликали багато нарікань з боку представників громадськості, оскільки далеко не завжди у них була можливість швидко та ретельно перевірити того чи іншого кандидата і зробити висновок про його доброчесність або недоброчесність.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки