Зеленський підписав зміни до держбюджету щодо скасування підвищення зарплат голові та членам Нацради

16:49, 17 березня 2023
Глава держави підтримав зміни до бюджету, які передбачають збільшення державних видатків на 5 млрд грн за рахунок нових запозичень та грантів та 20 млрд грн на страхування для власників кораблів.
Зеленський підписав зміни до держбюджету щодо скасування підвищення зарплат голові та членам Нацради
Джерело фото: president.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №8399 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу» та першого віцеспікера Олександа Корнієнка згідно з яким у 2023 році не будуть підвищувати зарплати голові та членам Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та скоротять майже на 2 мільярди видатки за програмою, яка передбачає проектування, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, будинків, що постраждали через агресію РФ.

Згідно з підписаним законом на 2023 рік зупиняється дія абзацу першого частини четвертою статті 78 закону «Про медіа». Зазначеною статтею, зокрема передбачено, що посадовий оклад члена Національної ради встановлюється в розмірі 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року. Посадовий оклад голови Національної ради встановлюється пропорційно до посадового окладу члена Національної ради з коефіцієнтом 1,3. Посадовий оклад першого заступника голови, заступника голови та відповідального секретаря Національної ради встановлюється пропорційно до посадового окладу члена Національної ради з коефіцієнтом 1,2.

Таким чином у 2023 році  зарплати голови та членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення залишитися на тому ж рівні, що і були до ухвалення закону про медіа, тобто в понад 6 разів менші.

Крім цього на 2023 рік зупиняється дія норми про те, що розмір посадових окладів державних службовців апарату Нацради з питань телебачення та радіомовлення дорівнює трьом розмірам посадового окладу, встановленого Кабінетом Міністрів України для держслужбовців, які займають відповідні посади у Секретаріаті Кабінету Міністрів.

Також передбачена можливість компенсації (страховки) для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією в сумі не більше 20 мільярдів гривень. З цією метою планується надавати державні гарантії на аналогічну суму за рахунок кошів дорожнього фонду.

Крім цього закон розширює джерела наповнення Фонду ліквідації наслідків агресії РФ, додаючи до них гроші від продажу активів олігархів РФ

Зміни до бюджету також передбачають перерозподіл коштів і виділення трохи більше мільярда гривень на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень, а також передбачити майже 700 мільйонів гривень, які будуть витрачені, зокрема на завершення будівництва, реконструкції аеродромної та енергетичної інфраструктури, задіяної у забезпеченні належного функціонування Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, та фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм.

Як зазначається у пояснювальній записці, наявність справного рухомого складу вкрай важлива в умовах введення військового стану для можливості забезпечення евакуації населення із зон бойових дій в безпечні регіони, військових спецперевезень, медико-санітарних поїздів тощо. Крім того, за час військової агресії російської федерації проти України внаслідок активних бойових дій та ракетних атак і обстрілів, значна частина електричних мереж та пристроїв з розподілу електричної енергії АТ «Укрзалізниця» зазнали сильних ушкоджень на всій території України. На сьогодні ділянки, де тягові підстанції пошкоджено або зруйновано, заживлено за аварійними (тимчасовими) схемами.

При цьому на 1,8 мільярдів гривень планується скоротити видатки за програмою, яка передбачає проектування, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, будинків, що постраждали через агресію РФ.

Крім цього зростуть видатки на закупівлю дронів та засобів моніторингу державного кордону, а кошти Фонду ліквідації агресії РФ буде передано Міністерству відновлення та інфраструктури 

В цілому передбачається збільшення видатків та надання кредитів спеціального фонду державного бюджету в обсязі 5 564,7 млн грн за рахунок: грантових допомог та допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій в обсязі 445,6 млн грн, здійснення додаткових зовнішніх запозичень в обсязі 3 842,0 млн грн та повернення коштів, наданих з державного бюджету Міністерству економіки України для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на поворотній основі для виплати допомоги по безробіттю в обсязі 1 277,0 млн гривень.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», законом «Про медіа» передбачалося підвищення зарплатні голові та членам Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в понад 6 разів.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва