Прямої трансляції співбесід з кандидатами до ВККС не буде: ВРП опублікувала Методику

13:46, 30 березня 2023
У Методиці визначено, що будь-яка інформація та матеріали стосовно кандидатів до ВККС не матимуть для Вищої ради правосуддя наперед визначального та обов’язкового характеру.
Прямої трансляції співбесід з кандидатами до ВККС не буде: ВРП опублікувала Методику
Джерело фото: hcj.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

30 березня Вища рада правосуддя опублікувала Методику проведення Вищою радою правосуддя співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). 28 березня «Судово-юридична газета» вже описувала її основні положення.

Нагадаємо також, що 15 березня 2023 року Конкурсна комісія з добору членів ВККС відібрала 32 кандидати на 16 посад членів ВККС.

Матеріали КК не будуть наперед визначальними та обов’язковими

Отже, з тексту Методики випливає, що окрім висновків Конкурсної комісії, яка відібрала кандидатів до ВККС, ВРП буде використана інформація з інших джерел.

Зокрема, у документі визначено, що під час проведення співбесіди, відбору та призначення кандидата на посаду члена ВККСУ Рада використовує матеріали, які передаються Конкурсною комісією (КК), а також інформацію та матеріали, отримані з інших джерел.

Також підкреслюється, що будь-яка інформація та матеріали не є наперед визначальними та обов’язковими і в кожному конкретному випадку оцінюються членами ВРП окремо з урахуванням принципів відбору, визначених цією Методикою.

Отже, матеріали КК, судячи з Методики, теж не є наперед визначальними та обов’язковими для врахування Вищою радою правосуддя.

Після отримання матеріалів кандидатів, рекомендованих КК, секретаріат ВРП опрацьовує ці матеріали, формує досьє кандидатів та забезпечує ознайомлення з ними членів Ради.

Одночасно з досьє кандидата секретаріат ВРП готує інформаційну довідку для членів Ради, що містить такі дані:

  • належність кандидата до категорії (судді / інші правники);
  • загальна інформація про кандидата.

Секретаріат ВРП забезпечує постійне оновлення досьє, зокрема включення до нього матеріалів та інформації:

а) наданих на запит ВРП та / чи членів ВРП;

б) отриманих від фізичних та юридичних осіб;

в) з відкритих джерел.

Як визначать графік співбесід

ВРП затверджує та оприлюднює графік проведення співбесід з урахуванням такого:

а) оприлюднення графіка здійснюється не пізніше ніж за 10 днів до початку проведення співбесід;

б) черговість кандидатів у графіку визначається в алфавітному порядку за категоріями (судді / інші правники);

в) на один робочий день може бути заплановано не більше чотирьох співбесід (орієнтовна тривалість однієї співбесіди – 90 хвилин).

ВРП інформує кандидата про час та місце проведення співбесіди не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення співбесіди шляхом оприлюднення інформації на офіційному вебсайті ВРП та надсилання повідомлення на електронну пошту кандидата.

Кандидатам надається доступ до матеріалів досьє.

Трансляції не буде

Під час проведення співбесіди здійснюється відеозапис.

Для забезпечення рівних умов для всіх кандидатів, які проходять співбесіди в різні дні, пряма трансляція співбесіди не здійснюється.

Як раніше пояснив голова ВРП Григорій Усик, це зроблено для того, аби кандидати, які будуть йти пізніше за часом у переліку, не змогли завчасно підготуватися до питань від членів ВРП на основі переглянутих з іншими кандидатами співбесід.

ВРП оприлюднює відеозаписи співбесід на офіційному вебсайті Ради невідкладно після завершення усіх співбесід та до прийняття рішення про призначення члена ВККСУ.

Проведення співбесіди з кандидатом відбувається на пленарному засіданні ВРП за його/її особистою участю. У разі неможливості особистої присутності кандидата забезпечується відеоконференцзв’язок.

Обговоренню під час співбесіди підлягає інформація щодо відповідності кандидата критеріям, визначеним законом та цією Методикою.

Як ухвалюватимуть рішення

Для відбору кандидата для призначення на посаду члена ВККСУ Рада застосовує такі прийоми та методи:

  • аналіз інформації з досьє кандидатів, а також матеріалів, що були отримані додатково відповідно до правил, визначених цією Методикою;
  • запитання та відповіді під час співбесіди;
  • спостереження та аналіз поведінки кандидата під час співбесід (з КК та ВРП);
  • обговорення.

Відбір кандидата для призначення на посаду члена ВККС здійснюється членами ВРП на основі власного переконання та аналізу інформації, отриманої з досьє та під час співбесіди, шляхом порівняння всіх кандидатів, які взяли участь у співбесідах, з урахуванням вимог частин третьої, четвертої статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Обговорення та формування переліку кандидатів для призначення на посади членів ВККС здійснюється ВРП конфіденційно та не підлягає публічному розголошенню.

ВРП на пленарному засіданні приймає рішення про призначення кандидатів на посади членів ВККС. Відібрані кандидати зазначаються в рішенні в алфавітному порядку.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду