Українські представники в Етичній раді не погодились з іноземними експертами в оцінці кандидата у ВРП від Президента: ТЕКСТ ОКРЕМОЇ ДУМКИ

17:00, 3 квітня 2023
Судді виступили проти кандидатури Лесі Музики, яка є родичкою брата спікера Верховної Ради.
Українські представники в Етичній раді не погодились з іноземними експертами в оцінці кандидата у ВРП від Президента: ТЕКСТ ОКРЕМОЇ ДУМКИ
Співбесіда з кандидаткою Музикою Л. А. 1 березня 2023 року
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українські представники у складі Етичної ради виступили проти надання рекомендації однієї з кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя по квоті Президента.

Питання у суддів Льва Кишакевича, Юрія Трясуна та Володимира Сіверіна виникли до представника наукової спільноти Музики Лесі Анатоліївни.

Леся Музика є доцентом кафедри приватного права Національного університету «Києво-Могилянська академія». Науковим консультантом її докторської дисертації був голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Також, за повідомленнями ЗМІ, Леся Музика є сестрою дружини рідного брата спікера Верховної Ради, народного депутата Миколи Стефанчука («Слуга народу»).

Як зазначили в окремій думці українські члени Етичної ради, у них є сумніви у відповідності Лесі Музики посаді члена Вищої ради правосуддя.

По-перше, захист дисертації Лесі Музики на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України проходив в умовах потенційного конфлікту інтересів.

Справа в тому, що батько Лесі Музики, Анатолій Музика, є членом спеціалізованої вченої ради, в якій 11 травня 2021 року відбувся захист дисертації кандидатки. Хоча особисто батько Лесі Музики на захисті докторської дисертації доньки присутнім не був та участь у обговоренні дисертації не брав.  

Втім, на думку українських членів Етичної ради, Леся Музика з метою захисту дисертації мала звернутись до іншого закладу вищої освіти чи наукової установи.

По-друге, Леся Музика у березні 2022 року виїхала у Францію, де проживала й у 2023 році.

При цьому, в заяві, яку Леся Музика подала для участі у конкурсі на посаду члена Вищої ради правосуддя, кандидатка вказала, що фактично проживає в Києві.

Українські члени Етичної ради, таким чином, запідозрили, що Леся Музика спробувала ввести Етичну раду в оману.

Таким чином, на думку українських представників, Леся Музика не довела, що є прихильником високих професійних етичних стандартів та загальновизнаних моральних правил поведінки.

Нагадаємо, що 16 березня 2023 року Етична рада все ж рекомендувала Володимиру Зеленському призначити Лесю Музику, як і ще двох кандидатів, на вакантну посаду члена ВРП по квоті Президента.

Справа в тому, що за законом, якщо голоси шести членів Етичної ради розподіляються навпіл, то вирішальними для прийняття рішення є голоси саме «міжнародників» (сер Ентоні Хупер, Роберт Корді, Лавлі Перлінг), які, таким чином, мають «контрольний голос» і можуть подолати позицію українських колег.

З повним текстом окремої думки українських членів Етичної ради можна ознайомитися нижче:

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Белоконна
    Інна Белоконна
    суддя Оболонського районного суду міста Києва
  • Валерій Саєнко
    Валерій Саєнко
    начальник управління Верховного Суду
  • Володимир Барчук
    Володимир Барчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду