У суді Миколаєва чекають від ДСА на ремонт пошкодженого вибуховою хвилею приміщення

07:22, 18 квітня 2023
Відчуття багаторічної безнадії змін на краще: голови судів Миколаївської області сподіваються на те, що працівникам апарату судів забезпечать заробітну плату, яка не принижує їх роботу.
У суді Миколаєва чекають від ДСА на ремонт пошкодженого вибуховою хвилею приміщення
Джерело фото: dsa.court.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, під час ракетних обстрілів міста Миколаєва та Миколаївської області частина приміщень судів була пошкоджена. Зокрема, наприкінці березня 2022 року був повністю зруйнований Господарський суд Миколаївської області – внаслідок ракетного удару по будівлі Миколаївської ОДА, в якій на останніх поверхах розташовувався суд. Під час обстрілу загинули начальник організаційно-правового відділу та секретар судового засідання, які перебували в суді. Ще одній працівниці суду ампутували ногу. Вже у липні суд відновив свою роботу в іншому тимчасовому приміщенні.

Разом з тим, суди Миколаївської області, які потрапили під наслідки ракетних обстрілів, продовжують роботу. Здійснюють забезпечення роботи суду працівники апарату, заробітна плата яких досі залишається на рівні «мінімалки» (а посадові оклади низки працівників нижче мінімальної зарплати).

В умовах такого рівня зарплати у досвідчених кадрів залишається все менше бажання працювати далі, а масове звільнення людей з канцелярії суду, які безпосередньо контактують з громадянами, працівників архіву суду, секретарів судових засідань, судових розпорядників, безумовно, ніяк не сприяє задуму судових реформаторів покращити довіру до судової гілки влади.

«Судово-юридична газета» опитала суди Миколаївської області, зокрема, на предмет того, чи покращилася ситуація із зарплатою у апаратах. На жаль, більшість судів констатувала, що ні, і відповідні звернення до ДСА поки не дали свого результату (детальніше за посиланням).

Зокрема, як зазначила голова Ленінського районного суду Миколаєва Надія Рум’янцева, «найбільш болючим питанням залишається оплата праці працівників судів, яка і створює низький моральний дух та відчуття багаторічної безнадії змін на краще».

«Матеріальне забезпечення працівників суду є на вкрай низькому рівні, що породжує відтік кваліфікованих кадрів.

Суд постійно звертається до ТУ ДСА в Миколаївській області з обґрунтованими поданнями щодо належної роботи суду», - зазначив в. о. голови Баштанського районного суду Миколаївської області Сергій Янчук.

Прокоментували ситуацію і у Корабельному районному суді міста Миколаєва, який зазнав пошкоджень через обстріли.

Голова Корабельного районного суду Миколаєва Яна Чернявська розповіла, що в умовах воєнного стану Корабельний районний суд продовжував здійснювати правосуддя з урахуванням встановленого особливого режиму роботи, зумовленого безпосередньою близькістю Корабельного району до проведення бойових дій на межі Миколаївської та Херсонської областей.

Суд розташований в двох приміщеннях у Миколаєві за адресами вул. Самойловича, 29-А та вул. Самойловича, 20-А. Але фактично працює лише в одному приміщенні.

«На сьогодні суд оцінює свої потреби у необхідності проведення капітального та поточного ремонтів у будівлі суду, що розташована за адресою вулиця Самойловича, 20-А, яка зазнала пошкоджень від ракетного удару з 3.11.2022 по 4.11.2022 та очікує видатки на цей та майбутній рік», - зазначила голова суду.

Після пошкодження вибуховою хвилею від обстрілів приміщення суду по вулиці Самойловича, 20-А, керівник апарату склав та скерував ТУ ДСА три подання щодо відновлення мережі інтернет та поточного ремонту.

Наразі через аварійно-технічний стан другого приміщення, відсутності там інтернету та зв’язку із сервером з основним приміщенням через пошкодження вибуховою хвилею від обстрілів біля прокладеного оптоволоконного кабелю, судді та працівники суду вимушені розташовуватися в одному приміщенні суду по вулиці Самойловича, 29-А.

В приміщенні суду по вулиці Самойловича, 29-А розташовані 5 залів судового засідання. З них у 4 залах встановлено комп’ютерну техніку – чотири системи звукозапису та лише дві системи відеоконференцзв’язку.

«На жаль, на теперішній час в умовах воєнного двох діючих систем відеоконференцзв’язку недостатньо у зв’язку зі збільшенням проведення слухання судових справ в режимі відеоконференції.

Судом були направлені до ТУ ДСА в Миколаївській області відповідні подання», - зазначили у суді.

«Одним з найбільш важливих видів організаційного забезпечення діяльності судів є кадрове забезпечення. В суді проходять службу та працюють такі категорії кадрів – судді, державні службовці – працівники апарату, помічники суддів як представники патронатної служби та технічний персонал.

На сьогодні наявні 3 вакантні посади суддів, також під час воєнного стану виник дефіцит кваліфікованих працівників апарату суду.

У Корабельному райсуді наразі є вакантними дві посади головного спеціаліста, дві посади судового розпорядника, три – секретаря судового засідання, 4 – секретаря суду та одна – старшого судового розпорядника», - розповіла голова суду.

Чимало опитаних судів обрали коректне стосовно ДСА формулювання «стан фінансового забезпечення роботи суду та рівень зарплат працівників апарату суду є мінімально допустимим». Це зокрема означає, що зарплата працівникам апарату виплачується з доплатою до мінімальної зарплати за тими посадами, розмір посадового окладу яких нижчий мінімального розміру заробітної плати.

«Найбільш болючим залишається питання оплати праці працівників судів, яка створює низький моральний дух та відчуття багаторічної безнадії змін на краще. Для збереження професійного та кваліфікованого апарату необхідно збільшити розмір заробітної плати працівників апарату», - зауважила Яна Чернявська.

Вона додала, що через відтік кадрів навантаження на працюючих працівників зросло, що викликає подальшу плинність досвідчених кадрів.

Загалом ДСА України в особі ТУ ДСА в Миколаївській області вжиті необхідні заходи для забезпечення безпеки працівників суду, в обох приміщеннях суду присутня цілодобова охорона.

Діловодство суду автоматизовано за допомогою комп’ютерної програми «Д-3», поетапно впроваджується та працює підсистема «Електронний суд», що дозволяло працювати дистанційно в безпечному місці під час повітряних тривог та обстрілів Корабельного району міста Миколаєва.

Проте суд, як і багато інших українських судів, потребує модернізації устаткування.

12 грудня ТУ ДСА був укладений договір про закупівлю віконних метало пластикових блоків та 31.12.2022 року були проведені монтажні роботи із заміни пошкоджених вікон (пошкоджені вибуховою хвилею).

Разом з тим, суд потребує підсилання його матеріального-технічного рівня та збільшення видатків на поточний рік.

«Головною функцією судів є відправлення правосуддя через справедливе вирішення спорів та винесення справедливих рішень, проте суди можуть ефективно виконувати цю функцію лише в разі забезпечення необхідними умовами для функціонування.

Згідно ч. 1 ст. 151 Закону «Про судоустрій та статус суддів» Державна судова адміністрація України є державним органом у системі правосуддя, який здійснює організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом.

Під терміном «організаційне забезпечення діяльності судів» розуміємо реалізацію дій щодо задоволення потреб судової системи, надання їй достатніх матеріальних, інформаційних, кадрових та інших засобів для здійснення функцій з відправлення повного та незалежного правосуддя», - підкреслили у суді.

Детальніше про те, як наразі працюють суди Миколаївської та Херсонської областей можна прочитати у матеріалі «Вода стікає по стінах, немає оргтехніки та конвойних приміщень: в яких умовах працює частина судів Миколаївської області та що зробила ДСА».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду