Член ВРП Олена Ковбій залишила роботу у Вищій раді правосуддя і виїхала на фронт

08:51, 18 квітня 2023
Олена Ковбій тимчасово залишила роботу у ВРП і у складі бойового підрозділу переведена на фронт.
Член ВРП Олена Ковбій залишила роботу у Вищій раді правосуддя і виїхала на фронт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Член Вищої ради правосуддя Олена Ковбій тимчасово залишила роботу у ВРП, і у складі бойового підрозділу переведена на фронт. Про це стало відомо «Судово-юридичній газеті» з власних джерел.

Нагадаємо, 12 січня 2023 року XX з’їзд суддів обрав Олену Ковбій на посаду члена Вищої ради правосуддя, після чого вона склала присягу члена ВРП.

Слід зазначити, що на момент обрання з’їздом суддів на посаду члена ВРП, Олена Ковбій знаходилася у тимчасовому відрядженні в іншому суді (місто Херсон з березня по листопад 2022 року знаходилось в окупації).

22 серпня 2022 року наказом голови Верховного Суду Олена Ковбій була тимчасово переведена в Одеський окружний адміністративний суд. З 1 вересня вона була зарахована у штат зазначеного суду.

Втім, в той же день Олена Ковбій була увільнена від роботи у зв’язку з проходженням військової служби із збереженням місця роботи та займаної посади.

Справа в тому, що ще 26 лютого 2022 року суддя добровільно була мобілізована у склад Збройних Сил.

Відтак, на момент обрання на посаду члена ВРП Олена Ковбій займала посаду виконуючого обов’язки помічника командира батальйону ТрО ЗСУ з правової роботи. 

Раніше ми писали, що виникла нетипова ситуація – акт про відрядження Олени Ковбій у Вищу раду правосуддя так і не надійшов. Відповідно, Олена Ковбій не була зарахована до штату Ради правосуддя та не отримувала заробітну плату як член ВРП.

До того ж, виникло запитання і щодо одночасного сумісництва Оленою Ковбій посад судді, військовослужбовця та члена Вищої ради правосуддя, що є унікальним випадком в історії судової влади України.

Разом з тим, Олена Ковбій брала участь у засіданнях Ради та у голосуванні при прийнятті Вищою радою правосуддя рішень.

Народні депутати від «Слуги народу» 1 лютого 2023 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 8409, яким запропонували парламенту усунути казус – змінами до Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» дозволити військовослужбовцям під час воєнного стану припиняти дію контракту у зв’язку з обранням на посаду члена Вищої ради правосуддя. 

У березні Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав зазначений законопроект, однак далі рекомендації Комітету справа поки що не пішла.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду