Роботодавці будуть перераховувати частину зарплатні працівника на його другу пенсію – законопроєкт

11:28, 21 квітня 2023
В разі ухвалення проєкту роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023 році , 1,5% у 2024, 2% у 2025 році від розміру заробітної плати працівників.
Роботодавці будуть перераховувати частину зарплатні працівника на його другу пенсію – законопроєкт
Джерело фото: пресслужба Слуги народу/Facebook
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції серед яких лідер фракції монобільшості Давид Арахамія, голова комітету з питань соціальної політики, а також перший віцеспікер – позафракційний Олександр Корнієнко зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення, яким пропонується, зокрема зобов’язати роботодавця сплачувати частину зарплати працівника до накопичувального пенсійного фонду.

Законопроектом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

Згідно з проєктом, роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023 році , 1,5%; у 2024, 2% у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України.

При цьому, розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску.

Працівники матимуть можливість збільшити розмір своїх самостійних внесків за власним бажанням. Кошти накопичувальної системи на індивідуальних пенсійних рахунках будуть власністю учасників системи, а у разі їх смерті право власності на пенсійні заощадження перейдуть до їх спадкоємців. На першому етапі буде створений державний накопичувальний фонд. Після завершення перехідного періоду, обов’язкові пенсійні внески можна буде довірити і приватним фондам

Як повідомляла «Судово-юридична газета», прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що працевлаштовані українці матимуть свої накопичувальні рахунки.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду