Кандидати до ВККС можуть знятися з конкурсу через низьку зарплату у 67 тисяч грн: громадські організації опублікували аналіз

09:30, 10 травня 2023
Активісти застерігають, що деякі кандидати до Вищої кваліфкомісії суддів можуть зняти свої кандидатури з конкурсу, бо Верховна Рада прийняла закон, яким обмежила зарплату 67 тисячами грн.
Кандидати до ВККС можуть знятися з конкурсу через низьку зарплату у 67 тисяч грн: громадські організації опублікували аналіз
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Різноманітні організації активістів, зокрема у сфері судової реформи, провели аналіз прогресу України у виконанні 7 вимог Єврокомісії щодо реформ для початку переговорів про вступ до ЄС в рамках програми, що фінансується Агентством США.

За результатами виснували, що прогрес у судовій реформі є, і навіть підвищився (поставили 8 з 10 балів).

Але є деякі проблеми.

Так, активісти зазначають, що 10 квітня Верховна Рада ухвалила законопроект 8312, яким обмежила заробітні плати державним службовцям сумою у 10 «мінімалок», тобто, 67 тисяч грн. Це той закон, який передбачає повернення доплати військовим, поліції та рятувальникам у 30 тисяч, підписання якого наразі заблоковане проектом постанови депутата від «Голосу» Володимира Цабаля і щодо якого, як анонсував Давид Арахамія, будуть проводитися додаткові консультації.

«Існує ризик, що з цієї причини деякі кандидати на посади ВККС можуть зняти свої кандидатури з конкурсу», - зазначається в аналізі громадських активістів.

Слід зауважити, що громадські організації, які брали участь в аналізі, мають своїх представників і серед кандидатів до ВККС. Зокрема, це Тарас Шепель, який представляє організацію «Де Юре».

Чи означає це, що він збирається зняти свою кандидатуру з конкурсу до ВККС, поки невідомо.

Також активісти зробили критичне зауваження в бік Етичної ради, бо вона припинила онлайн-трансляції співбесід з кандидатами до Вищої ради правосуддя.

«Це не дає можливості експертам пересвідчитися у доброчесності нових членів ВРП», - йдеться в аналізі. 

Як вказано, публікація аналізу з приводу виконання Україною зобовʼязань підготовлена Центром «Нова Європа» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Автор: Наталя Мамченко

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України