Депутати хочуть заборонити на час воєнного стану продаж в магазинах Duty Free горілки та цигарок

11:54, 10 травня 2023
Напрацьовано проєкт закону, який передбачатиме заборону на час воєнного стану продаж підакцизних товарів в магазинах безмитної торгівлі.
Депутати хочуть заборонити на час воєнного стану продаж в магазинах Duty Free горілки та цигарок
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народні депутати мають намір внести на розгляд парламенту законопроєкт про заборону на час воєнного стану продажу підакцизних товарів в магазинах безмитної торгівлі. Про це йдеться у рішенні комітету з питань податкової та митної політики.

За даними народних обранців, в Україні щомісяця виробляєтья понад 2 мільйона літрів необлікованого спирту та не оподаткованого спирту, який використовується для виробництва горілки.

Депутати зазначають, що рівень сплати податків виробниками алкоголю не відповідає їхнім обсягам виробництва.

«Середня податкова ефективність (відношення сплачених податків до обсягів постачання) галузі виробництва лікеро-горілчаної продукції складає 5,08 відс. В той же час податкова ефективність окремих виробників алкогольних напоїв коливається від 0 відс. до 0,48 відс»,- зазначається у рішенні комітету.

Також парламентарі констатують економію на податках і представників тютюнової галузі та наголошують, що для ухилення від сплати податків використовуються, серед іншого магазини безмитної торгівлі

«За результатами роботи Тимчасової слідчої комісії з питань економічної безпеки щодо окремих виробників тютюнових виробів встановлено неспівставні обсяги сплачених податків на 1 т сировини, що також, на думку ТСК, свідчить про виробництво контрафактної продукції...значну частку нелегального ринку тютюнових виробів складають сигарети без акцизних марок призначені для продажу в магазинах Duty Free або для експорту. Зважаючи на нагальність проблеми обігу таких безакцизних тютюнових виробів напрацьовано відповідний проєкт закону щодо заборони реалізації підакцизних товарів в магазинах безмитної торгівлі на час воєнного стану на території України», - зазначається у рішенні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів про втрати бюджету через несплату податків з підакцизної продукції.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду