Після дискусії на Пленумі Верховного Суду все ж вирішили обирати голову: проти виступило 24 судді

11:04, 26 травня 2023
24 судді Верховного Суду виступили проти обрання голови на засіданні Пленуму 26 травня.
Після дискусії на Пленумі Верховного Суду все ж вирішили обирати голову: проти виступило 24 судді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

26 травня у Верховному Суді триває Пленум, на якому планують обрати голову Суду. SUD.UA веде текстову трансляцію та відеотрансляцію на ПРАВО ТВ.

Під час засідання почала суперечка між суддями стосовно того, чи слід зараз обирати голову Верховного Суду.

Так, головуючий на Пленумі ВС Дмитро Луспеник повідомив, що 25 травня у 14:00 надійшло звернення від судді КГС ВС Олени Кібенко про відкладення виборів голови ВС та заступника голови ВС.

Олена Кібенко зазначила, що їй незрозуміло, звідки взагалі взялась дата Пленуму 26 травня та хто її запропонував.

Вона зазначила, що кандидати на посаду голови ВС навіть не встигли провести нормальну передвиборчу кампанії, фактично у них було лише 3 дні.

Також, О. Кібенко зазначила, що зараз тривають слідчі судді, незрозуміло, хто з суддів ВС ще під підозрою. «На таких суддів може чинитися тиск. Як в таких умовах обирати голову Суду?»- зазначила суддя КГС ВС.

Олена Кібенко повідомила, що доцільно провести Пленум ВС вже у червні.

Дмитро Луспеник у відповідь зазначив, що ніхто з виборами голови ВС не поспішає, хоча на засіданні Комітету ВРУ з питань правової політики Д. Луспеник днями дійсно повідомив, що вибори голови ВС мають відбутися у стислі терміни.

Також, Д. Луспеник повідомив, що О. Кібенко дещо перекручує інформацію - дата проведення Пленуму обговорювалась з суддями ВС та головами касаційних судів ВС і була фактично узгоджена суддями ВС.

Дмитро Луспеник зазначив, що голову потрібно обрати зараз для того, щоб не було ризиків втручання у внутрішні справи Суду – зі сторони влади чи міжнародних партнерів, які можуть нав'язувати суддям ВС своїх  кандидатів.

«Громадян турбують не вибори голови Верховного Суду  а корупція в Верховному Суді, яку досі обговорюють»,- повідомив Дмитро Луспеник.

Голова КЦС ВС Борис Гулько та Дмитро Луспеник також зазначили про важливість того, аби голова Верховного Суду був у складі Вищої ради правосуддя, коли ВРП буде голосувати за новий склад Вищої кваліфікаційної комісії, адже це зараз є питанням номер один.

Потім почалася суперечка між Оленою Кібенко та Дмитро Луспеником.

Суддя КГС ВС Віталій Зуєв також зазначив, що про дату визначення Пленуму ВС - 26 травня, більшість суддів ВС дізналась в останній момент.

«Це неприпустимо»,- зазначив Віталій Зуєв.

Також він повідомив, що потрібно щось вирішити із складом Великої Палати.

Суддя КГС ВС Олександр Мамалуй зазначив, що Пленум вже зібрався, відтак, потрібно обирати голову Суду.

Голова КЦС ВС Борис Гулько підтримав, що Пленум повинен обирати голову Суду.

За його словами, потрібно негайно вирішувати проблеми Суду, визначитись з новим керівником апарату Суду, провести аудит діяльності попереднього голови ВС тощо.

Суддя КАС ВС Наталія Блажівська задала питання, кому саме забракло часу на підготовку до засідання Пленуму. «Можливо, колеги зможуть персонально сказати, кому саме забракло часу?»

Дмитро Луспеник повідомив, що особисто він не тримається за посаду в. о. голови ВС і хоче, щоб у ВС швидко з'явився голова Суду.

Голова КГС ВС Лариса Рогач розповіла, що з нею особисто дата Пленуму не узгоджувалась, відтак незрозуміло, як в таким умовах проводити вибори голови ВС.

Її слова інші судді КГС ВС підтримали оплесками.

Суддя КГС ВС Ірина Булгакова запропонувала спитати кандидатів на посаду голови ВС, чи згодні вони брати участь у виборах саме 26 травня.

Суддя КГС ВС Іван Міщенко, кандидат на посаду голови ВС, повідомив, що у нього не було фізично часу поспілкуватися щодо своєї кандидатури з іншими суддями, навіть обговорити свої перспективи з суддями КГС ВС.

Суддя КАС ВС та кандидат на посаду судді Наталія Коваленко розповіла, що їй також не вистачило часу для проведення виборчої кампанії. «У мене немає навіть команди», - розповіла кандидат.

«Давайте визначимось голосуванням»,- закричали інші судді ВС з місць.

Результати голосування за проведення Пленуму саме 26 травня наступні:

«За» проведення Пленуму - 119 суддів ВС

«Проти» - 24 судді ВС.

Зокрема, проти проведення Пленуму 26 травня голосували судді Іван Міщенко, Лев Кишакевич, Віктор Пророк, Наталія Коваленко, Віталій Зуєв.

Автор: В'ячеслав Хрипун, Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду