Всю зайву держвласність треба було продати і закрити Фонд держмайна, але цього не зробили, тому цим займаємося зараз ми, — депутат від Слуги народу

16:00, 4 червня 2023
Депутат від Слуги народу прокоментував закон про реформу Фонду державного майна: «Після проголошення незалежності всю зайву державну власність треба було продати і закрити не лише регіональні відділення, а й сам Фонд держмайна за непотрібністю. Але цього не зробили. Тому цим займаємося зараз ми».
Всю зайву держвласність треба було продати і закрити Фонд держмайна, але цього не зробили, тому цим займаємося зараз ми, — депутат від Слуги народу
Джерело фото: rada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада 30 травня 2023 року прийняла в цілому Закон України «Про Фонд державного майна України» щодо оптимізації структури Фонд державного майна України (законопроект №8250), головним з опрацювання якого був Комітет з питань економічного розвитку.

Як повідомляє народний депутат від «Слуги народу» Олексій Мовчан, який був відповідальним за зазначений законопроект як заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку, Фонд вже дуже давно потребує реорганізації. На сьогодні він складається з головного офісу та 12 регіональних відділень, кожне з яких є окремою юридичною особою.

«На утримання ФДМУ і його регіональних відділень за останні 5 років було витрачено близько 25% коштів, залучених від приватизації за той самий період.

В ідеалі після проголошення незалежності всю зайву державну власність треба було продати і закрити не лише регіональні відділення, а й сам Фонд держмайна за непотрібністю. Але цього не зробили. Тому цим займаємося зараз ми.

У законопроекті реєстр. №8250 ми пропонуємо ліквідувати регіональні відділення і зробити Фонд цілісною юридичною особою. Відтепер Голова Фонду держмайна зможе формувати корпоративну політику в середині Фонду, визначати, за якими принципами та положеннями будуть працювати створені представництва та призначати команду і нести відповідальність за їхню діяльність» цитаує парламентаря Мовчана сайт Верховної Ради.

Крім цього, у законопроекті прописано, що:

ФДМУ зможе продавати активи, стягнуті у підсанкційних росіян в дохід держави, через Електронну торгову систему «Прозорро.Продажі». Кошти, отримані від реалізації майна підсанкційних осіб, будуть спрямовані у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії України.

Для забезпечення ефективної реалізації великої приватизації визначення умов приватизації великих об'єктів буде обов'язковим.

Знімаються обмеження для договорів оренди державного та комунального майна на період військового стану та 12 місяців після його закінчення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва