Кабмін пропонує Раді остаточно скасувати штрафи за перебування у громадському транспорті без маски

07:00, 20 червня 2023
Уряд зареєстрував у парламенті законопроєкт, який передбачає остаточне скасування штрафів за перебування у громадському транспорті без маски.
Кабмін пропонує Раді остаточно скасувати штрафи за перебування у громадському транспорті без маски
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9403 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України у зв'язку із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, яким пропонується остаточно скасувати штрафи за перебування у громадському транспорті без маски.

Як зазначається у пояснювальній записці Кабмін продовжив карантин до 30 червня.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я 05 травня 2023 року прийняла рішення про скасування статусу пандемії COVID-19. У зв’язку з цим були напрацьовані проєкти змін до законодавства, які передбачають виключення з нього норм, дія яких була розрахована на час карантину.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення та виключити норму про штрафні санкції за перебування без маски у громадському транспорті.

Чинна норма статті 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає, що перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Хоча, зважаючи, що носити маску вже тривалий час не обов’язково, то штрафні санкції, наразі, фактично не застосовуються. Пропонується скасувати їх де-юре.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін пропонує скасувати податкові зміни, запроваджені на час карантину COVID-19.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Іванна Іванюк
    Іванна Іванюк
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Олена Висоцька
    Олена Висоцька
    заступник Міністра юстиції України
  • В'ячеслав Хохуляк
    В'ячеслав Хохуляк
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді