Усувати перешкоди шляхом недійсності договору недопустимо

08:30, 2 жовтня 2023
Під час круглого столу суддю Великої Палати ВС Дмитра Гудиму запитали стосовно того, як правильно розрізнити втрату права володіння територіальною громадою права на земельну ділянку, яка передана в оренду, якщо ділянка не тільки не забудована, а і не огороджена парканом.
Усувати перешкоди шляхом недійсності договору недопустимо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», 28 вересня 2023 року у Господарському суді міста Києва відбувся круглий стіл на тему: «Питання способів захисту порушеного права в господарському судочинстві».

Після доповіді судді Великої Палати Верховного Суду Дмитра Гудими, суддя Господарського суду міста Києва Роман Бойко запитав його стосовно того, як правильно розрізнити втрату права володіння територіальною громадою права на земельну ділянку, яка передана в оренду, якщо ділянка не тільки не забудована, а і не огороджена парканом. Суддя Господарського суду уточнив, що такі питання виникають через призму вірного розгляду позовів прокурорів, які формулюють вимоги на кшталт: «усунути перешкоди в користуванні майном шляхом визнання недійсним договору оренди» тощо.

У відповідь Дмитро Гудима вказав, що негаторний позов із формулюванням усунення перешкод шляхом визнання договору недійсним не може мати місце у випадках наявності договірних відносин, а тому така конструкція не є правильною. Із думкою доповідача погодилися присутні судді Верховного Суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Ганечко
    Олена Ганечко
    член Ради суддів України, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Галина Мигаль
    Галина Мигаль
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • В'ячеслав Пєсков
    В'ячеслав Пєсков
    суддя Великої Палати Верховного Суду