Розширення переліку об’єктів державної і комунальної власності, які підлягають приватизації: Верховна Рада розгляне доопрацьований законопроект

07:50, 29 листопада 2023
Як розповіли у «Слузі народу», це «покращена версія законопроекту №6102-д, який Парламент відхилив наприкінці вересня 2023 року».
Розширення переліку об’єктів державної і комунальної власності, які підлягають приватизації: Верховна Рада розгляне доопрацьований законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада розгляне доопрацьований законопроект про розширення переліку об’єктів державної і комунальної власності, що підлягають приватизації.

Так, заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан, заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець та інші зареєстрували 28 листопада новий законопроект «щодо узгодження законодавства у сфері розпорядження державним та комунальним майном» №10299. Як повідомив Олексій Мовчан, «це доопрацьована і покращена версія законопроекту №6102-д», який парламент відхилив наприкінці вересня 2023 року.

«Ми з колегами по Комітету з питань економічного розвитку провели велику роботу, врахували всі конструктивні зауваження та коментарі стейкхолдерів – почули всіх. І зараз представляємо новий документ, направлений на удосконалення окремих етапів передачі державного і комунального майна в оренду та процесів приватизації. Це також підвищить надходження до бюджету», – зазначив Олексій Мовчан.

За словами авторів, їх законопроект узгоджує деякі положення Закону про оренду з рядом інших законів, які також регулюють відносини з управління, використання державного та комунального майна, для уникнення різного тлумачення таких норм учасниками цих процедур.

Основні нововведення, які пропонуються новим законопроектом:

В частині приватизації:

  • виключення механізму викупу для орендарів державного майна;
  • зменшення можливості для зривів приватизаційних аукціонів державного і комунального майна;
  • розширення переліку об’єктів державної і комунальної власності, що підлягають приватизації.

В частині оренди:

  • як виняток, пропонується дозволити поза орендну процедуру використання об'єктів з Реєстру спортивних споруд для одноразової оренди, як це зараз передбачено для закладів культури;
  • запроваджується пільгова оренда майна, яке використовується для розміщення та допомоги ВПО;
  • розширюються категорії осіб, які мають право орендувати державне та комунальне майно без проведення аукціону.

Також зміни стосуються державних та комунальних земель, зокрема сфери оренди та приватизації державного і комунального майна. Вносяться зміни, якими скорочуються строки та спрощується процедура погодження передачі майна в оренду для розміщення технічних засобів електронних комунікацій та пов’язаних засобів. «Це дозволить прискорити отримання майна в користування та забезпечити розвиток і відновлення електронних комунікаційних мереж», - пояснюють автори.

Нагадаємо, що у попередньому законопроекті Комітет ВР з питань антикорупційної політики виявив корупціогенні фактори. 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва