В Україні почастішали випадки стороннього доступу до комп’ютерів держреєстраторів та нотаріусів з подальшими незаконними діями в реєстрах, - голова Офісу протидії рейдерству

12:41, 6 березня 2024
В зв’язку з цим голова Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик нагадав державним реєстраторам і нотаріусам про обов’язок дотримання правил кібергігієни та про необхідність переглядати за допомогою програмних засобів ДРРП/ЄДР інформацію про проведені ним протягом попереднього дня реєстраційні дії.
В Україні почастішали випадки стороннього доступу до комп’ютерів держреєстраторів та нотаріусів з подальшими незаконними діями в реєстрах, - голова Офісу протидії рейдерству
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Останнім часом почастішали випадки доступу до комп’ютерів державних реєстраторів та нотаріусів з подальшими незаконними діями в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) сторонніми особами. Про це повідомив голова Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик.

«Тож, хотілось би нагадати державним реєстраторам/нотаріусам про обов’язок дотримання правил кібергігієни та про необхідність переглядати за допомогою програмних засобів ДРРП/ЄДР інформацію про проведені ним протягом попереднього дня реєстраційні дії у ДРРП/ЄДР і перевіряти їх на відповідність реєстраційним діям, що фактично проводилися за відповідний період.

Якщо під час перевірки інформації про проведені реєстраційні дії буде виявлено факт неправомірного використання ідентифікаторів доступу державного реєстратора/нотаріуса до ДРРП/ЄДР державний реєстратор/нотаріус зобов’язаний:

  • невідкладно звернутися до кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг для блокування відповідного кваліфікованого сертифіката відкритого ключа;
  • невідкладно письмово повідомити про такий факт ДП «Національні інформаційні системи»;
  • не пізніше наступного після встановлення факту неправомірного використання ідентифікаторів доступу надіслати Міністерству юстиції скаргу на рішення (дії) в ДРРП/ЄДР, прийняті (проведені) з неправомірним використанням таких ідентифікаторів.

Дотримання цих строків вкрай важливе, адже від цього залежить обсяг негативних наслідків для власників нерухомості та бізнесу, що, як показує практика, з часом лише збільшуються», - зазначив Віктор Дубовик.

Також він навів шаблон, який треба використати під час повідомлення про виявлений факт використання ідентифікаторів доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно/Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань іншими особами.

За його словами, це буде корисно всім нотаріусам та державним реєстраторам, адже на 100% від несанкціонованого доступу до комп’ютера не застрахований ніхто.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду