Прокурор направив обвинувальний акт в суд через 5 років після спливу строків досудового розслідування: трагікомедія у Київській області

08:40, 1 липня 2024
Прокурор не зможе рік претендувати на підвищення в органах прокуратури, а справою зацікавилися в ЄСПЛ.
Прокурор направив обвинувальний акт в суд через 5 років після спливу строків досудового розслідування: трагікомедія у Київській області
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) 19 червня 2024 року притягнула до відповідальності прокурора Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області Євгена Ш.

Як зазначено у дисциплінарній скарзі, яку стосовно Євгена Ш. направив у КДКП його начальник – керівник Києво-Святошинської окружної прокуратури Юрій Дмитрунь, проступок Євген Ш. вчинив ще у 2018 році, коли перебував на посаді прокурора Макарівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури.

У 2009 році місцевий відділ міліції проводив розслідування щодо трьох мешканців Макарівського району Київської області – Миколи С., Віктора К. та Ігоря С., які підозрювалися у вчиненні тяжкого злочину – нанесенні тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 ст. 121 КК).

За даними слідства, 27 вересня 2009 роки троє вказаних чоловіків, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, нанесли іншому громадину, якій також перебував у стані сп’яніння і з яким вони перебували у неприязних стосунках, важкі травми, від яких той помер у реанімації місцевої лікарні.

У грудні 2013 року вказані особи були засуджені вироком Макарівського райсуду Київської області. Двоє чоловіків отримали покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7 років та 6 місяців, а ще один – 7 років та три місяці.

Однак у лютому 2014 року зазначений вирок був скасований Апеляційним судом Київської області, а матеріали кримінальної справи були повернуті прокурору для проведення додаткового розслідування.

У подальшому проведення додаткового розслідування було доручене прокурору Євгену Ш.

Строки досудового розслідування у зазначеному провадженні, за умови їх продовження та зупинення, закінчувалися у вересні 2018 року.

У вересні 2018 року Євген Ш. затвердив новий обвинувальний акт, який 28 вересня 2018 року було скеровано у Макарівський райсуд Київської області.

Однак, якимось дивом, обвинувальний акт за ст. 121 КК надійшов у Макарівський райсуд лише… 25 вересня 2023 року, тобто через 5 років.  

Як і чому так сталося, встановити достеменно у 2024 році виявилося непросто.

При цьому у 2023 році один із підозрюваних у вчиненні тяжкого злочину звернувся до ЄСПЛ зі скаргою на надмірну тривалість кримінального провадження та відсутність ефективних засобів юридичного захисту, через що у ЄСПЛ вже виникли питання щодо дотримання Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.  

Службове розслідування, яке розпочалося у Києво-Святошинській окружній прокуратурі після того, як справою зацікавилися у ЄСПЛ, показало, що у вересні 2018 року прокурор Євген Ш. десь загубив розписки про вручення копій обвинувального акту.

При цьому підозрювані та їх адвокати тоді відмовилися повторно підписувати розписки про вручення їм копій обвинувального акту.  

Прокурор Євген Ш. чомусь не повідомив своєму керівництву про проблему, а про вже готовий обвинувальний акт вирішив взагалі забути.

Коли ж історією з кримінальним провадженням та обвинувальним актом зацікавилися в ЄСПЛ та у Київській обласній прокуратурі, Євген Ш. визнав, що допустив дисциплінарний проступок.

На засіданні КДКП прокурор пригадав, що у 2018 році через завантаженість справами він доручив слідчому поліції, який здійснював досудове розслідування, доставити обвинувальний акт з усіма необхідними документами в суд. Однак якимось чином сталося так, що з додатків до акту зникли розписки про отримання обвинувального акту. Через це канцелярія Макарівського райсуду Київської області відмовилася приймати обвинувальний акт у слідчого поліції.

Після невдалих спроб вмовити підозрюваних та їх адвокатів надати повторні розписки про отримання обвинувального акту, прокурор Євген Ш. вирішив більше нічого не робити і постарався забути про проблему.

При цьому прокурор розповів КДКП трагікомічну історію, яка відбулася вже після того, як справою зацікавилися в ЄСПЛ та в обласній прокуратурі.

Намагаючись розібратися у проблемі, що несподівано виникла, Євген Ш. провів інвентаризацію усіх матеріалів та справ, що знаходилися у нього в кабінеті. Серед різних документів Євген Ш. раптом знайшов другий екземпляр розписок обвинувачених та їх захисників про отримання обвинувального акту.

Після цього, 25 вересня 2023 року, без відповідної реєстрації у прокуратурі, Євген Ш. тихенько відніс обвинувальний акт щодо осіб, підозрюваних у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 121 КК, у канцелярію Макарівського райсуду Київської області.

У суді справу зареєстрували і навіть призначили до розгляду, однак уникнути проблем у прокурора вже не вийшло.

Дослідивши позиції сторін, КДКП дійшла висновку, що Євген Ш. допустив недбале ставлення до своїх професійних обов’язків.

У підсумку, прокурор отримав дисциплінарне стягнення у виді заборони строком на 1 рік на переведення до органу прокуратури вищого рівня та на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому Євген Ш. вже обіймає посаду прокурора.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд