Верховний суд США висловився про негативний вплив загрози кримінального переслідування за прийняття рішень президентом у справі щодо імунітету Трампа

08:00, 2 липня 2024
Президент, схильний до одного курсу дій, заснованого на суспільних інтересах, може натомість вибрати інший, побоюючись, що його можуть спіткати кримінальні покарання після відходу з посади – Верховний Суд США у справі щодо імунітету Трампа.
Верховний суд США висловився про негативний вплив загрози кримінального переслідування за прийняття рішень президентом у справі щодо імунітету Трампа
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний суд США у рішенні щодо імунітету Дональда Трампа за дії, вчинені в якості президента США, погодився з його аргументами в частині негативного впливу загрози кримінального переслідування на президентські рішення.

Нагадаємо, як писала «Судово-юридична газета», Верховний суд США 1 липня постановив, що Дональд Трамп не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за офіційні дії, вчинені в якості президента, але може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за дії, вчинені в якості приватної особи, у знаковій постанові, яка вперше визнає форму президентського імунітету від кримінального переслідування.

Так, голова ВС США Джон Робертс зазначив, що дозвіл прокурорам переслідувати за дії, вжиті колишнім президентом, потенційно знизить здатність виконувати роботу президентом США.

«Президент, схильний до одного курсу дій, заснованого на суспільних інтересах, може натомість вибрати інший курс, побоюючись, що його можуть спіткати кримінальні покарання після відходу з посади», — написав Робертс.

«І якщо офіційні дії колишнього Президента регулярно підлягають перевірці в рамках кримінального переслідування, «незалежність виконавчої гілки влади» може бути суттєво підірвана» - зазначено у рішенні ВС США.

За словами суддів, вони прагнули відокремити ширші конституційні питання, порушені у справі, від особливостей справи Трампа. Їхнє рішення, за їх словами, було зосереджено на тому, що станеться в майбутньому.

«Президент не вище закону. Але Конгрес не може криміналізувати поведінку президента під час виконання обов’язків виконавчої влади згідно з Конституцією», – написав Робертс

«Система розділених повноважень, розроблена творцями, завжди вимагала енергійного, незалежного керівника», – додав Робертс. «Тому президент не може бути притягнутий до відповідальності за виконання своїх основних конституційних повноважень, і він має право, як мінімум, на презумптивний імунітет від переслідування за всі свої офіційні дії».

Нагадаємо, Верховний суд США проаналізував чотири категорії поведінки, які містяться в обвинувальному висновку щодо Трампа: його бесіди з посадовими особами Міністерства юстиції після виборів 2020 року, його ймовірний тиск на тодішнього віце-президента Майка Пенса, щоб він заблокував верифікацію перемоги Байдена на виборах, його ймовірну роль у збиранні прихильників та його поведінку, пов’язану з нападом на Капітолій США 6 січня 2021 року.

Суд визнав, що Трамп має абсолютний імунітет щодо розмов з посадовими особами міністерства юстиції, але повернув справу до судів нижчої інстанції, щоб визначити, чи має Трамп імунітет щодо інших трьох категорій.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси