У парламентському Комітеті намагалися розглянути новий закон про Конституційний Суд

17:47, 21 червня 2017
Сьогодні, 21 червня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя.
У парламентському Комітеті намагалися розглянути новий закон про Конституційний Суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Одним із питань було розгляд доопрацьованого законопроекту про Конституційний Суд.

Нагадаємо, 8 червня Верховна Рада України відправила на повторне перше читання законопроект №6427-д «Про Конституційний Суд України».

У підсумку Комітет не проголосував за доопрацьований проект, а позиції його членів розійшлися за політичними поглядами.

Примітно, що в проекті, який сьогодні розглядав Комітет, перетворена ст. 12, яка регулює конкурсні засади відбору кандидатур на посаду судді КС. Зокрема, якщо раніше в проекті було зазначено, що відбір кандидатур на конкурсній основі здійснюють конкурсні комісії, які створюють президент України, Верховна Рада України, З'їзд суддів України, а в період між з'їздами суддів України — Рада суддів України, в порядку, встановленому цим законом, то в редакції, яка була доопрацьована, передбачено, що відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсній основі здійснює конкурсна комісія, яку створює президент України.

Підготовку питання про розгляд на конкурсній основі кандидатур на посаду судді Конституційного Суду у Верховній Раді України здійснює комітет, до предмета відання якого належать питання правового статусу КСУ.

Підготовку питання про розгляд на конкурсній основі кандидатур на посаду судді КС З'їздом суддів України здійснює Рада суддів України.

За результатами вивчення документів і відомостей, наданих кандидатами, і співбесіди з ними конкурсна комісія, Комітет, Рада суддів України приймає рекомендацію по кожному кандидату на посаду судді Конституційного Суду України і складає список кандидатів, рекомендованих на посаду судді Конституційного Суду, на підставі якого суб'єкт призначення приймає відповідне рішення.

У доопрацьованому проекті закону пропонується встановити, що на суддів Конституційного Суду поширюються відповідні вимоги і обмеження, встановлені для них Законом України «Про запобігання корупції».

Примітно, що 15 червня спікер парламенту Андрій Парубій на своїй сторінці в Twitter написав: «Наступний сесійний тиждень Верховна Рада почне з розгляду законопроекту про Конституційний Суд».

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області