Процедуру відбору до місцевих судів хочуть змінити

13:26, 4 липня 2017
У третього добору може з'явитися шанс взяти участь у відборі до місцевих судів за спрощеною процедурою.
Процедуру відбору до місцевих судів хочуть змінити
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №6663 від 30.06.2017 авторства народного депутата Леоніда Ємця, яким пропонується внести зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Зокрема, народний депутат відзначає, що претенденти на посаду судді, відібрані в результаті третього відбору, оголошеного рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 5 листопада 2012 року, вперше успішно пройшли спеціальну підготовку в Національній школі суддів України, на що державою витрачені значні кошти. Внаслідок розладів в роботі органів, відповідальних за кадрові призначення в судовій системі більшість із них не мало можливості реалізувати своє право брати участь в конкурсах на зайняття вакантних посад суддів.

Оскільки зазначені кандидати пройшли спеціальну підготовку, відсутня необхідність складання ними відбірного іспиту і повторного проходження спеціальної підготовки кандидата на посаду судді, що в свою чергу значно заощаджує бюджетні кошти, розширює коло кандидатів, допущених до складання кваліфікаційного іспиту і, відповідно, збільшує конкурентне середовище кандидатів на посаду судді.

Так, в законі пропонується прописати, що в разі успішного складання кваліфікаційного іспиту в процедурі відбору такі кандидати зараховуються в резерв на заміщення вакантних посад суддів і беруть участь в наступних етапах відбору на загальних підставах.

Крім цього, пропонується внести зміни в ст. 78 закону і прописати, що «з урахуванням прогнозованої кількості вакантних посад Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначає прохідний бал кваліфікаційного іспиту. Якщо набраний особою бал менше прохідного балу кваліфікаційного іспиту, то вважається, що він не склав кваліфікаційний іспит».

Як зазначає автор, через високий прохідний бал переважна більшість судів має велику ймовірність залишитися без нових суддів, оскільки, згідно з розрахунком математичної моделі результатів попередніх конкурсів, взяти участь в конкурсі на 1200 вакансій зможуть лише близько 135 кандидатів, які наберуть бал понад 75% максимально можливого балу кваліфікаційного іспиту. Вказана обставина жодним чином не сприятиме необхідному рівню конкурентної боротьби між кандидатами на цьому конкурсі.

Отже, встановлений законом мінімальний прохідний бал в розмірі 75% від максимально можливого завищений. З великою ймовірністю така існуюча в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» норма призведе до неможливості заповнення посад в судах першої інстанції в кількості, необхідній для їх нормальної діяльності та в подальшому.

Відзначимо, що 5336 осіб подали документи для участі в відборі на посаду судді місцевого судна.

Раніше повідомлялося, як будуть відбирати суддів до місцевих судів.

Дивіться відеосюжет, коли ВККС обробить документи кандидатів.

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду