Як оновиться новий Верховний Суд (ІНФОГРАФІКА)

15:06, 8 серпня 2017
Серед фіналістів — п'ять суддів нинішнього Верховного Суду і 46 суддів Вищих спецсудів.
Як оновиться новий Верховний Суд (ІНФОГРАФІКА)
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

ВККСУ розраховує на збільшення кількості адвокатів і вчених при проведенні наступних конкурсів, в тому числі і до Верховного Суду.

Про це повідомляє прес-служба ВККСУ.

Всього до кваліфоцінювання були допущені 439 суддів всіх інстанцій: 91 з них став переможцем конкурсу, 348 кандидатів (79%) вибули з конкурсу на різних етапах.

Так, серед переможців конкурсу:

  • 5 суддів Верховного Суду — з 17;
  • 46 суддів Вищих спеціалізованих судів — з 121;
  • 27 суддів апеляційних судів — з 167;
  • 9 суддів місцевих судів — з 110;
  • 4 судді у відставці — з 24.

«Зараз в судах вищої інстанції — Верховного Суду України та Вищих спеціалізованих судів — працюють 176 суддів. 138 з них взяли участь в конкурсі. 87 кандидатів (63%) — не перемогли. Звичайно, це не свідчить про рівень компетентності або некомпетентності кандидатів. Але це точно говорить про оновлення судової системи», — зазначив член ВККС Михайло Макарчук.

Він нагадав, що після створення нового Верховного Суду старий суд, а також всі вищих спеціалізовані будуть ліквідовані.

«В результаті реформи на 155 місць скорочуються посади суддів вищої інстанції. Зараз по штату передбачено 355 посад, з початком роботи нового Верховного Суду — 200. Фактично сьогодні в цих судах працюють 176 суддів. З них тільки 51 суддя буде працювати в новому органі — це 29% нині працюючих суддів», — розповів Михайло Макарчук.

«Кожен з переможців підтвердив не тільки свою компетентність, але і добропорядність, і професійну етику. Їх перевіряли, крім ВККСУ і ГРД, 20 установ. Нам всім потрібно пишатися результатами конкурсу і поважати переможців», — підкреслив він.

«Комісія вважає, що мотивація участі діючих суддів в даному конкурсі була максимальною, що, зокрема, пов'язано з подальшою ліквідацією вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України. При цьому Комісія розраховує на збільшення кількості адвокатів і вчених при проведенні наступних конкурсів, в тому числі і до Верховного Суду», — додав член ВККСУ Тарас Лукаш.

Детальніше зі статисткою можна ознайомитися в інфографіці.

Нагадаємо, що ВККСУ провела перший в історії України конкурс на зайняття 120 посад суддів Верховного Суду.

Як повідомив голова ВККС Сергій Козьяков Верховний Суд на 96% складатиметься з нових суддів.

Також нагадаємо, 1 серпня в Українському кризовому медіа-центрі проходив брифінг «Результати конкурсу до Верховного Суду: оцінка Громадської ради доброчесності».

Крім того, «Судово-юридична газета» дізналася, як кандидати до Верховного Суду здали психологічні тести.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» взяла ексклюзивний коментар в конкурсанта, доцента Дніпропетровського регіонального інституту держуправління Національної академії держуправління при Президентові України, адвоката Сергія Жукова, який пройшов в тридцятку фіналістів Касаційного господарського суду Верховного Суду.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір