ВП ВС розглянула справу за позовом до ПрАТ «НЕК “Укренерго”» з урахуванням імплементованих Україною актів ЄС про ринок електроенергії

19:18, 3 серпня 2022
Розглядаючи цю справу, ВП ВС звернула увагу на необхідність врахування практики Секретаріату Енергетичного Співтовариства та прецедентного права Суду Європейського Союзу щодо застосування актів Європейського Союзу, які Україна імплементувала в своє законодавство про ринок електроенергії.
ВП ВС розглянула справу за позовом до ПрАТ «НЕК “Укренерго”» з урахуванням імплементованих Україною актів ЄС про ринок електроенергії
Джерело фото: kmgaszbut.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

АТ «ДТЕК Західенерго» звернулося до суду з позовом до ПрАТ «НЕК “Укренерго”» про зобов’язання вчинити дії. Зокрема, позивач просив суд зобов’язати відповідача припинити дії, спрямовані на нарахування послуг щодо експорту електричної енергії за договором про надання послуг з передачі електричної енергії та включення таких послуг до первинних документів, якими вони оформлюються. Про це повідомляє Верховний Суд.

Господарський суд міста Києва рішенням, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, позовні вимоги задовольнив у повному обсязі. Серед іншого, суди керувалися тим, що умови договору не передбачають включення до обсягів послуг з передачі, обсягів експортованої електричної енергії (тобто обсягів, які не пов’язані з обсягами споживання електричної енергії споживачами позивача), оскільки такі ПрАТ «НЕК “Укренерго”» не надаються.

Відповідач оскаржив ці судові рішення до Верховного Суду. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду передав справу на розгляд Великої Палати ВС. Зокрема, КГС ВС дійшов висновку, що питання щодо застосування висновків рішення Суду Європейського Союзу у спірних правовідносинах (з огляду на положення ч. 11 ст. 2 Закону України «Про ринок електричної енергії») та дотримання Україною міжнародних зобов’язань при встановленні плати за послуги з передачі експортованих обсягів електроенергії має характер виключної правової проблеми.

Розглядаючи цю справу, Велика Палата ВС звернула увагу на необхідність врахування практики Секретаріату Енергетичного Співтовариства та прецедентного права Суду Європейського Союзу щодо застосування актів Європейського Союзу, які Україна імплементувала в своє законодавство про ринок електроенергії.

У цій справі Велика Палата ВС врахувала висновки, яких Секретаріат Енергетичного Співтовариства дійшов з посиланням на рішення Суду ЄС у справі «FENS проти Словацької Республіки» стосовно того, що закріплення плати за передачу при здійсненні експортних операцій є заходом, еквівалентним до мита, і не відповідають положенням Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

За результатами розгляду справи ВП ВС касаційну скаргу ПрАТ «НЕК “Укренерго”» залишила без задоволення, а судові рішення судів попередніх інстанцій – без змін.

Із постановою Великої Палати Верховного Суду від 3 серпня 2022 року у справі № 910/9627/20 (провадження № 12-59гс21) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Також ми писали про анулювання реєстрації політичної партії через неучасть у виборах: КАС ВС розглянув справу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки