Передача заяв фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам: особливості процесу

09:14, 8 липня 2022
у Мін’юсті нагадали про дотриманням загальних правил вчинення нотаріальних дій.
Передача заяв фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам: особливості процесу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) повідомляє, що у статті 34 Закону України «Про нотаріат» наведений перелік нотаріальних дій, що вчиняються нотаріусами, серед яких, передбачена така дія, як передача заяв фізичних і юридичних осіб, іншим фізичним і юридичним особам.

«Передача заяв фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам – досить поширена нотаріальна дія. Необхідність її вчинення виникає в багатьох випадках, коли фізична чи юридична особа мають намір довести до відома іншої фізичної чи юридичної особи певне повідомлення, яке має важливе правове значення.

Вчинення цієї нотаріальної дії повинно здійснюватися з дотриманням загальних правил вчинення нотаріальних дій відповідно до глави 4 Закону України "Про нотаріат", розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 1.1 глави 20 розділу ІІ Порядку нотаріус передає заяви фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам на підставі усного звернення заінтересованих осіб.

Нотаріус, приймаючи заяву, зобов’язаний перевірити законність передачі такої заяви та її правомірність. Вона не повинна суперечити законам України та містити відомості, що принижують честь і гідність людини.

Заяви подаються нотаріусу належним чином оформлені і не менше ніж у двох примірниках, один з яких пересилається поштою зі зворотним повідомленням або особисто передається адресатам під розписку. Заяви можуть передаватися також з використанням технічних засобів.

При передачі заяви поштою відповідно до пункту 3.1 глави 20 розділу ІІ Порядку один примірник заяви пересилається з супровідним листом поштою зі зворотнім повідомленням про отримання заяви адресатом.

При врученні заяви особисто адресату, останній повинен зазначити на примірнику заяви, який залишається у справі нотаріуса, про її отримання, вказавши дату та час, повне найменування адресата (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи). Розписка повинна бути скріплена підписом одержувача.

При передачі заяви технічними засобами (із застосуванням факсу, комп’ютерних мереж тощо) нотаріус робить відмітку на примірнику, що залишається у його справах, із зазначенням часу, способу передачі та реквізитів адресата. В даному випадку другий примірник заяви повертається особі, що її подала.

Відповідно до пункту 3.4 глави 20 розділу ІІ Порядку витрати, пов’язані з поштовою пересилкою заяви чи з використанням інших технічних засобів, оплачуються заявником.

Пункт 4 глави 20 розділу ІІ Порядку передбачає, що на прохання особи, що подала заяву, нотаріус видає їй свідоцтво про передачу заяви. У свідоцтві викладається зміст одержаної на заяву відповіді або зазначається, що відповідь у встановлений у заяві строк не надійшла.

Передача заяви та видача свідоцтва про передачу заяви є самостійними нотаріальними діями і реєструються в реєстрі нотаріальних дій під окремими номерами», - пояснюють у міжрегіональному управлінні Мін’юсту.

Також ми писали, як перевірити, чи заборонено вам виїзд із України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду