Ексспівробітника СБУ засудили до 5,5 років в'язниці: Верховний Суд підтвердив законність вироку

16:40, 21 вересня 2022
Верховний Суд погодився з доводами прокурора САП та своєю постановою підтвердив законність вироку суду апеляційної інстанції.
Ексспівробітника СБУ засудили до 5,5 років в'язниці: Верховний Суд підтвердив законність вироку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 вересня 2022 року Касаційний кримінальний суд Верховного Суду залишив без змін вирок Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 07.02.2022, яким колишнього оперуповноваженого Вишгородського міжрайонного відділу Головного управління Служби безпеки України в місті Києві та Київській області Р. Харченка засуджено до реального позбавлення волі. Про це повідомляє САП. 

Верховний Суд погодився з доводами прокурора САП та своєю постановою підтвердив законність вироку суду апеляційної інстанції.

Таким чином, колишнього співробітника СБУ остаточно визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та засуджено до 5 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки та конфіскацією майна.

Постанова Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Розслідуванням встановлено, що співробітник СБУ запропонував співзасновнику підприємства, у якого під час обшуку було вилучено обладнання для обробки бурштину та 55 кг бурштинової сировини, за 50 тис. доларів США вчинити вплив на слідчого у кримінальному провадженні з метою повернення даного обладнання.

Крім того, слідством було встановлено, що вказана особа неодноразово висловлювала вимоги про щомісячну передачу йому неправомірної вигоди у сумі 5-7 тисяч доларів США за невтручання в здійснення господарської діяльності даного підприємства.

9 липня 2021 року суд першої інстанції визнав вказану особу винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, та призначив покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, строком на 3 роки. Разом з тим, ВАКС виправдав вказану особу за ч. 3 ст. 368 КК України.

Не погоджуючись з таким вироком суду, прокурор оскаржив його до суду апеляційної інстанції.

Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС, заслухавши доводи сторін, частково задовольнила апеляційну скаргу прокурора – визнала його винуватим за ч. 3 ст. 368 КК України та призначила покарання у вигляді 5 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки та конфіскацією майна.

Нет описания.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді