Лісники роз’яснили, чи можна самостійно збирати дрова в лісі

22:43, 28 вересня 2022
Хмельницьке обласне Управління лісового та мисливського господарства дало роз’яснення з цього приводу.
Лісники роз’яснили, чи можна самостійно збирати дрова в лісі
Джерело фото: sumylis.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Хмельницьке обласне Управління лісового та мисливського господарства повідомляє, що у Лісовому кодексі статті 69 зазначено, що використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом – лісорубним квитком або лісовим квитком.

«Лісовий кодекс України, стаття 66. Громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України.

Відповідно, використання лісових ресурсів може здійснюватися в порядку загального і спеціального використання.

Загальне використання – це право населення на безоплатний та без видачі спеціального дозволу збір для власного споживання дикорослих трав, квітів, лікарської сировини, горіхів, ягід, грибів та інше.

Спеціальне використання лісових ресурсів закріплює виключне право на заготівлю деревини за постійними лісокористувачами, яка проводиться на підставі спеціального дозволу.

Сухі, мертві чи повалені дерева, стовбури дерев або їхні частини, які лежать на поверхні ґрунту через буревій, вітер, сніголам – все це лісові ресурси, які належать державі. Тому вони використовуються виключно власниками лісів або постійними лісокористувачами шляхом спеціального використання лісових ресурсів, тобто заготівлі деревини. На визначених ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси й лише в тому об’ємі, що передбачені лісорубним квитком.

Тому збирання громадянами сухостою, відмерлих сухих гілок чи інших частин дерев на території лісового фонду України вважається незаконною самовільною заготівлею лісових ресурсів. Таке кримінальне правопорушення, що вказано у ст. 185 Кримінального кодексу України, карається штрафом та сплатою завданих збитків.

Крім того, лісогосподарські підприємства НЕ можуть давати дозвіл громаді без спеціального дозволу займатися заготівлею дров. Такі роботи вважаються особливо небезпечними та становлять реальну загрозу життю людини. Лісівники попереджають, що, перебуваючи в лісі, насамперед треба дотримуватися правил безпеки», - пояснили в Управлінні лісового та мисливського господарства.

Раніше ми писали, що мешканці особливо небезпечних територій можуть безоплатно отримати дрова – Мінреінтеграції.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді