В Одесі овочеві консерви з «Привозу» стали причиною зараження ботулізмом

10:02, 5 листопада 2022
Овочеві консерви були придбані у приватної особи.
В Одесі овочеві консерви з «Привозу» стали причиною зараження ботулізмом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Одесі зареєстровано випадок ботулізму. Причиною тяжкого харчового отруєння стали овочеві консерви, що були придбані на «Привозі» у приватної особи. Про це повідомляє ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

"Це вже не перший випадок на Одещині цьогоріч. Наші фахівці вважають, що епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм ускладнилася саме тому, що з настанням воєнного стану люди все більше почали самотужки готувати і продавати консервовану продукцію на ринках", — йдеться у повідомленні.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Найчастіше отруєння ботулотоксином по’вязані з вживанням м’ясних консервованих продуктів, тушонок, паштетів, консервованих грибів та овочів. Небезпечними є вказані продукти, виготовлені саме в домашніх умовах, тому що не завжди при консервуванні дотримується рецептура виготовлення в частині кислотності, концентрації солі, а особливо температурної обробки – знищення спор збудника відбувається лише при автоклавуванні.

Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні, але консервовані овочі, в’ялені, копчені рибопродукти такій обробці перед споживанням не піддаються, тому найчастіше виникає ботулізм від їх вживання.

"З метою запобігання захворювання на ботулізм вкотре радимо купувати консервовані продукти харчування в місцях офіційної торгівлі. Також дотримуйтеся умов та термінів зберігання консервованих продуктів, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися",- повідомили фахівці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва