Мережа Епіцентр заявила про блокування податкових накладних майже на 75 млн грн, — ЗМІ

13:59, 25 листопада 2022
Мережі торговельних центрів Епіцентр К за жовтень були заблоковані податкові накладні/розрахунки на суму ПДВ 74,9 млн грн.
Мережа Епіцентр заявила про блокування податкових накладних майже на 75 млн грн, — ЗМІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Через недоліки роботи Системи моніторингу критеріїв оцінки ризиковості (СМКОР) мережі торгівельних центрів Епіцентр К за жовтень були заблоковані податкові накладні/розрахунки на суму ПДВ 74,9 млн грн. Про це повідомляє «НВ».

«Компанія та наші постачальники стикнулись із проблемою збільшення блокування податкових накладних/розрахунків коригувань. А саме, нашим постачальникам через недоліки роботи Системи моніторингу критеріїв оцінки ризиковості (СМКОР) станом на 15.11.2022р. було заблоковано податкових накладних/розрахунків коригувань, складених, зокрема:

— за вересень 2022 року у кількості 1 967 шт., на суму ПДВ — 17,1 млн грн.

— за жовтень 2022 року у кількості 12 593 шт., на суму ПДВ — 74,9 млн грн», — повідомили у компанії.

У Епіцентрі додали, що через блокування постачальникам податкових накладних/розрахунків коригувань, складених на операції з постачання товарів/послуг, компанія недоотримала податковий кредит по ПДВ, зокрема, у жовтні 2022 року на суму 74,9 млн грн.

«Тобто, на зазначену суму у підприємства відсутнє збільшення реєстраційної суми на електронному рахунку у системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ для можливості реєстрації покупцям податкових накладних, відсутня можливість у податковій декларації по ПДВ відобразити податковий кредит та зменшити платежі до бюджету по ПДВ. Таким чином, на сьогоднішній день ТОВ Епіцентр К не має змоги на 100% виконувати зобов’язання в частині своєчасної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань та подання податкових декларацій у терміни, передбачені законом № 2260-IX, за відсутності вільних оборотних коштів, які необхідно направити на поповнення електронного рахунку по ПДВ, у результаті чого контролюючими органами до ТОВ Епіцентр К будуть застосовані штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, несвоєчасне подання податкової декларації по ПДВ. Хоча така несвоєчасна реєстрація податкових накладних, несвоєчасне подання податкової декларації по ПДВ, пов’язана з незалежних від компанії причин», — зауважили у компанії.

У Епіцентр К також розповіли, що компанія надавала пропозиції до ДПСУ, Мінфіну, Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики щодо внесення змін до Податкового кодексу стосовно продовження дії звільнення від застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК на період дії військового стану, які обговорювались на робочих групах.

«Нажаль, підтримки на таких робочих групах з боку МФУ, Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики ми не отримали. Хоча, враховуючи ситуацію із відключенням світла по всій території України через військову агресію РФ проблема щодо своєчасної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань у платників ПДВ, обмеженням часу роботи лише збільшується і фактично є ланцюговою реакцією: через те, що нам не можуть постачальники зареєструвати податкові накладні в ЄРПН — ми не можемо своєчасно зареєструвати податкові накладні на адресу покупців, і так далі. Замкнуте коло», — резюмували у компанії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду