В УПЦ МП заберуть головні храми Києво-Печерської лаври: оренду не продовжать

10:05, 28 грудня 2022
Мінкульт не має наміру продовжувати з УПЦ МП оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.
В УПЦ МП заберуть головні храми Києво-Печерської лаври: оренду не продовжать
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство культури та інформаційної політики буде рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП оренду двох храмів Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє пресслужба МКІП.

«МКІП рекомендував не продовжувати оренду з огляду на завершення терміну дії Договорів та Указом Президента України №820/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», — йдеться у повідомленні.

Так, відповідний лист в.о. генерального директора Національного заповідника Києво-Печерська Лавра Олександр Рудник направив Високопреосвященнішому Павлу, Митрополиту Вишгородському та Чорнобильському, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Наразі створено міжвідомчу урядову комісію для вивчення питання подальшого використання майна Заповідника.

Відповідно, з огляду на те, що на Верхній Лаврі угода закінчується, то до закінчення терміну перевірки — використання церковного майна унеможливлюється.

Як зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, в соборах Києво-Печерської Лаври не проводимуть богослужіння до закінчення перевірок

«Ми рекомендували не продовжувати угоду. Наказувати це робити не можемо. Створена міжвідомча урядова комісія стосовно вивчення питання використання майна Лаври. З огляду на те, що на Верхній Лаврі угода (про оренду — ред.) закінчується, допоки перевірку не завершать, таке використання (для богослужінь — ред.) унеможливлюється», — каже Ткаченко.

Раніше ми писали, що КСУ ухвалив рішення у справі про обов’язок релігійних об’єднань відображати належність до релігійної організації за межами України, до якої вони входять.

Додамо, що в УПЦ МП відмовилися вказати в назві церкви належність до РФ, попри рішення Конституційного суду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду